Czy do tego szkla trzeba jakis specialny cienki filtr UV z przody na gwint 77 mm?
Wersja do druku
Czy do tego szkla trzeba jakis specialny cienki filtr UV z przody na gwint 77 mm?
Czy cieńki to nie wiem. Być może przy 'normalnym' filtrze występować minimalne winietowanie na szerokim końcu, ale jak dla mnie to nie problem. Bez wątpienia jednak powinieneś zainwestować w jakiś dobry filtr UV - BW MRC, albo HOYE HMC lub SHMC.
EDIT:
Jakby co to tutaj masz trochę informacji i cen:
http://www.sklepfotograficzny.pl/filtry/
Polecam B+W UV MRC Slim lub, jeśli masz kasę, Heliopana
Rays Foto
Heliopan de
Alternatywa, zresztą bardzo dobrą i tanią są filtry Protect Canona. Niestety, w Polsce prawie nie do zdobycia.
Może na zamówienie, ale tego nie wiem
Mi sie wydaje, ze 16-35 nie powinien winietowac z normalnym filtrem UV.
Osobiscie polecam normalny, slim nie przyjmuje orginalnego dekielka. OK porzadny slim bedzie mial wlasny dekielek, ale dosc tandetny i latwo spadajacy. Slim dla mnie to ostatecznosc.
Jak dla mnie B+W MRC 77mm. B+W nie tylko urzywa doskonalego szkla, ale tez mosiadzu do gwintu, co zmniejsza szanse zakleszczenia sie filtra na obiektywie.
Witam serdecznie czy ktoś używa 16-35 z "normalnym" filtrem 82mm B+W? Interesuje mnie czy występuje winietowanie?
A czy coś się poprawiło odnośnie "zatyczek" na filtr z firmy B+W slim . Mam slima pol. i jest tak lipna że aż szkoda mówić.
Odnośnie filtra slim i oryginalnego dekla od obiektywu - na mój Marumi (polar) bez problemu da się zapiąć dekielek.