czy mozna w eosie 500n wprowadzic stala korekte ekspozycji (np po podpieciu obiektywu z m42) czy trzeba za kazdym razem korygowac wskazania swiatlomierza?
Wersja do druku
czy mozna w eosie 500n wprowadzic stala korekte ekspozycji (np po podpieciu obiektywu z m42) czy trzeba za kazdym razem korygowac wskazania swiatlomierza?
z tego co pamietam to ustawialo sie korekte na stale, tzn wlaczenie i wylaczenie aparatu nie resetowalo tego
chodzi mi o to,czy musisz za kazdym razem pamietac,ze trzeba "przeswietlic",czyli jak chcesz prawidlowo naswietlic to masz dac o iles stopni ekspozycji wiecej na wyswietlaczu.
chodzi mi o fukcje w aparacie,ktora daje mozliwosc zaprogramowania stalego "przeswietlenia". przykladowo : zakladam m42,ustawiam "przeswietlenie",ale na wyswietlaczu swiatlomierz pokazuje ze jest akaurat.
Przestawić ręcznie ISO filmu stosownie do korekty ?
naprawde nie mozna ustawic korekty na stałe w 500n ? w innych aparatach wydaje mi sie ze wystepuje taka funkcja,np w eosie 300
Krzychu: Ten patent z ISO mi się podoba. Rzeczywiście, jak się zjedzie z ISO w dół to aparat będzie prześwietlał. Brawo za pomysłowość.
Stary numer ;-) Tak kiedyś dawno temu wprowadzałem korektę lampy błyskowej w EOS300 (której on oczywiście wprost nie miał)...