Jak w temacie czy ktoś robił takim zestawem zdięcia i czy ten obiektyw jest godny zakupu do eos 5D jeśli tak proszę o opinie lub przykładowe fotki .
Wersja do druku
Jak w temacie czy ktoś robił takim zestawem zdięcia i czy ten obiektyw jest godny zakupu do eos 5D jeśli tak proszę o opinie lub przykładowe fotki .
Nie chcę nabijać postów pisząc o czym czego nie miałem w ręku, ale wydaje mi się że to dosyć dziwne połączenie z uwagi na zabytkowość tego obiektywu.
Zajrzyj na:
http://www.photozone.de/8Reviews/len...28sf/index.htm
Ale te testy są dla nie pełnej klatki :-) czy lepiej się zainteresować 85/1,8
a soft focus mozna zalatwic jedna akcja w PS ;-) i szklo jest chyba przeżytkiem ;-)
Mysle jednak ze takiego efektu jaki daje to szklo nie da sie zalatwiac w PS, chociaz guru w tym temacie nie jestem. Nie mniej jednak lepiej kupic 100 f/2.0 lub 85 f/1.8 do portretu a nie szklo ktorego efekt mazna otrzymac przez zastosowanie filtrow.
olej to szklo - kup 1.8 85 mm i ciesz sie ostroscia - jak potrzebujesz czegos rozmytego, to wtedy dzialaj w PS
trzeba by miec dwa zdjecia z tego szkla (najlpeiej w pelnej rozdzielczosci) jedno z SF a jedno normalne ale z tego co wiedze na stronie canona to taki efekt nie jest trudny do zrobienia
135 z SF___________________135______________________135 z PS
oczywiscie top sa rozne kadry a zrobienie tego zajelo mi 10 sek ;-) ale mozna by sie z tym dluzej pobawic... w kazdym razie efekt mozna symylowac z bardzo durzym podobienstwem
Na SF mi nie zależy pytam o fotki robione normalnie bo nie jest to drogi obiektyw i czy warto go kupić czy lepiej pare zł dozbierać i kupić 85/1,8
Nie warto.
Jac, pokaż tę akcję.. :mrgreen:
A, od razu napiszę o czym myślę. Bardzio cieżko jest dorobić taki sposób zmiękczania, jaki proponuje np. zeiss softar. To jest po prostu unikalne na tyle, że nie zrobisz tego w PS. Jeśli się będę mylił, to pokaż proszę większy wycinek jakiegoś kadru przed i po, a nie minaturki, nan których można zrobyć wszystko.