Witam!
Może któryś z szanownych forumowiczów miał okazje testować te dwa szkła, lub posiada w swej wiedzy jakieś opinie które wskazałyby zwycięzce?
Pzdr!
Wersja do druku
Witam!
Może któryś z szanownych forumowiczów miał okazje testować te dwa szkła, lub posiada w swej wiedzy jakieś opinie które wskazałyby zwycięzce?
Pzdr!
Mój dobry kolega "spod płotu" ma tą Sigmę. To są obiektywy mniej więcej tak podobne do siebie jak Tamron 28-75 i Canon 24-70L :) Zakres, jasność, funkcje, wszystko niby to samo... ale... ;-) Chyba w żadnym systemie nie ma tak dobrego szkła do zabaw z samolotami jak 100-400L. Nikon 80-400VR jest wolny (sam Ken Rockwell to przyznaje :mrgreen:), Sigma - patrz wyżej. Jedynie 200-400/4 Nikona... w cenie samochodu :-)
Ja przed zakupem swojego 100-400 bawiłem się także Sigmą. Zdjęcia oceniłem jako podobne ale jednak funkconalność Sigmy przegrała. Chodzi mi głównie o wolny AF i jednak push-pull w Canonie jest wg mnie zdecydowanie bardziej praktyczny do szybkiego zoomowania np. ptaków, samolotów itp.
Witam!
Dziekuje za opinie! Czyli jednogłośnie Canon...
Jest jeszczed Sigma 50-500 z HSM ale bez OS :(
Pzdr!
Jeśli chcesz kupić tanio to pomyśl o Tamronie 200-500, wyglada fajnie tylko troszkę ciemnawy (5.6-6.3) czyli raczej na pogodny dzień. Za to zdecydowanie tańszy.
Nie mniej osobiście skłaniam sie do 100-400, piękne i szybkie szkło ale na razie funduszy za mało a i potrzeb też takich nie mam, żebym musiał to miec już teraz.