Co o tym myslicie? czy jest szansa na takie szklo w cenie powiedmy <2k? czy ma to sens kiedy nikon i canon maja dobre i tanie 85/1,8.? kto by sie ewentualnie skusil gdyby optycznie powiedzmy byl podobny do 85/1,8 mial HSM?
Wersja do druku
Co o tym myslicie? czy jest szansa na takie szklo w cenie powiedmy <2k? czy ma to sens kiedy nikon i canon maja dobre i tanie 85/1,8.? kto by sie ewentualnie skusil gdyby optycznie powiedzmy byl podobny do 85/1,8 mial HSM?
Pytanie retoryczne? Czy wiesz coś, czego my nie wiemy? :->
Gdyby było w cenie w okolicy 85/1.8 a przy tym miało lepsze światło i dobry silnik, to ja bym się pewnie skusił. Tylko nie teraz, bo kasy brak.
A juz myslałem ze Sigma wypusciła cos ciekawego........
a jeszcze lepiej jak by bylo 1,2 porownywalne z 85L w cenie powiedzmy 3k. to bym sie oddal dystrybutorowi:)
Czyżby Sigma coś szykowała? Z HSMeme to mogłoby mieć sens, bo bez HSMa szkła Sigmy mają tragiczny AF. Zapytałbym jeszcze o ostrość takiego szkła o bokech.
marzac "realnie":) to powiedzmy ze przy f2 bylby jak mach3 wiekse przeslony gwarantowalyby poziom powiedzmy satysfakcjonujacy tzn. wyostrzony przez soft (czy to PS czy ten w aparacie) jpg bylby akceptowalny jako ostry przez wszystkich zdrowych forumowiczow:)
edit: acha bokech... przy 9 listkach przeslony bedzie miętki jak uda naszych zon:)
tak szklo wyrabiam z przydomowej zwirowni, dopieszczema na domowej szlifierce a naped HSM biore z dynama Wigry3::)
85 1.8 canona można kupić za 1200-1300zł nowy, ja bym tej sigmy nie wziął jakby kosztowała więcej (a pewnie by kosztowała), nawet jeśli 85 C jest ciemniejsza. Może bym się zastanowił jeśli by to było 85 1.2 bardzo dobrej jakości, ale i tak musiało by być <2000zł (pewnie by nie było). W innym przypadku za tę kasę wolę 85 1.8 i do tego 50 1.4.
Canon 85/1,8 kosztuje 1300 i jest rewelacyjny, może trochę za dużo aberracji ale przy portrecie to jest do zniesienia. Sigma na 100% nie zrobi obiektywu lepszego optycznie. A światło 1,4….. po co mi tak minimalna głębia ostrości kiedy C85/1,8 i tak przeważnie przymykam do 4-5,6. Ja nie mam nic do obiektywów sigmy, nawet jakieś posiadam ale ich 85 na pewno bym nie kupił.
takiego zdjecia nie zrobisz przyslona 1,8 potrzebne jest jasniejsze i ostrzejsze szklo