-
[battle] ANALOG vs CYFRA
Chciałbym poznać wasze za i przeciw między aparatem analogowym a cyfrowym - oczywiście porównujemy lustrzanki.
Każdy może oddać jeden głos w ankiecie /cyfra lub analog/.
Miłej zabawy :p
--
mój głos na tak ANALOG- analog przebija konkurencyjną cenowo cyfrówkę swoją rodzielczością i brakiem szumów /cyfrowych/
-
Jeśli Lubitela liczymy jako lustrzankę, to się chętnie wypowiem;) Temat wałkowany tysiące razy, ale chyba ani razu nie brałem w nim dyskusji.
Analog:
+tani w zakupie
+rozpiętość tonalna kliszy
+niekoniecznie musi być na baterię
+kliszę można prawie wszędzie kupić, więc jak jedna się skończy to nie ma problem
+adrenalinka przy oddawaniu kliszy-czy coś wogóle wyszło? czy jest tak jak chciałem?
-drogi w użytkowaniu
-w całkowitych manulach trzeba pilnować dość dużej liczby rzeczy
Cyfra:
+tani w użytkowaniu
+idealny dla początkującego-może pstrykać tyle fotek, dopóki nie zaczną mu dobre wychodzić
+możliwość korekty wszystkich ustawień na bieżąco
+natychmiastowy podgląd zdjęć
-drogi w zakupie
-trzeba targać ze sobą laptopa
-mała rozpiętość tonalna matrycy(trzeba się posiłkować HDR)
-nie zawsze najlepsze odwzorowanie kolorków
-częściej kradziony
Narazie to tyle. Jak mi się coś przypomni to powiem:)
-
ja tam stawiam na tolka banana. ;)
-
Fajny wątek, będzie wojna :twisted: Tak na serio to ja nie wiem który jest lepszy. Jeden i drugi na minusy, plusy... Klisza mniej wymaga co w moim przypadku (m42- telecentryczność) jest zaletą. Cyfrowej "luszczanki" przyznam się że jeszcze w ręku nie miałem :roll: Ale nic mi w niej nie zastąpi fajnego bzyczka od przewijania filmu :grin: No i mogę sobie zobaczyć migawkę "od tylca" a wy nie :mrgreen:
-
A co mają wybrać zwolennicy analogowych aparatów z przystawką cyfrową?
-
Albo ludzie którzy używają obu zależnie od potrzeb?
;]
-
a po co do cyfraka notebook ??
-
Juz jedno bicie piany bylo na ten temat. Chcie kolejne? Chomsky, przybywaj ;)
-
-
Szkoda miejsca na serwerze na ten temat. Mieszamy ciagle ta sama herbate. Wszystkie za i przeciw juz byly.
Ja na razie zostaje przy technologii srebrowej.
Pozdro dla tych, ktorym chce sie jeszcze dyskutowac o tym :)