planuje studyjne zdjecia ludzi, czasami jakis plener, potrzebuje stabilnego statywu, jeden chwiejny juz posiadam ;)
mam Canona 400D - nada sie czy polecicie cos innego?
bede wdzieczna za wskazowki :)
Wersja do druku
planuje studyjne zdjecia ludzi, czasami jakis plener, potrzebuje stabilnego statywu, jeden chwiejny juz posiadam ;)
mam Canona 400D - nada sie czy polecicie cos innego?
bede wdzieczna za wskazowki :)
Ja mam 450R i jestem mega zadowolony...tez się przesiadłem z chwiejnego non-name :)
Za tą cenę to moim zdaniem dobry wybór.
600R wiele się nie różni...bardziej nóżki rozstawia i nie ma korbki :D
600r jest stabilny i bardzo solidny.
Do wad zaliczyłbym: brak korbki, gwint do mocowania aparatu nie kręci się idealnie w osi statywu, nóżek nie można wbić w ziemię.
Idź do MediaMarkt i sobie obejrzyj.
dzieki Panowie :)
do MediaMarktu wstapie i obejrze.
To tam mają sherpy ?? Wydawało mi się, że CX to był max :D
Kupiłem w MM Sherpę 600R za 350 pln onegdaj. Co o statywu to jest fajny i stabilny a wady ? Jak juz gdzies pisałem największa to to że przy kadrowaniu pionowym odchyla sie tylko w jedna stonę i to w tą, że spust migawki masz na dole(chore), no i pozatym precyzja głowicy taka sobie aczkolwiek da się żyć z nią
A nie wkurza was to że do zdjęć pionowych aparat obraca się w prawo ???
mam 600R i od 1,5 roku zbiera ode mnie w kosc, znoszac to raczej dzielnie. moja ma odbita rurke w taki sposob, ze z duzym oporem wyciaga sie srodkowy segment (wymaga przylozenia sily F) i jest to niejako zasluga tego plastikowego "kolnierzyka" kolumny i rurek nog. jakos z tym zyje, ale wolalbym nie miec. jak ktos jeszcze ma Sherpe cala, to polecam zakleic kolumny Lizard Skinami (takimi gumowymi nakladkami jak w MTB sie okleja dolna rurke trojkata tylnego kola).
z innych wad to troche slabe gumki na koncach nozek i absolutnie wku... rozwiazane zaciski - szczegolnie uchylu bocznego glowicy. nieco lepiej blokada glowicy (obrot galki - wygodne gdy sie pracuje w terenie, wpieniajace gdy sie statyw sklada do noszenia) i wzglednie ok motylek blokady kolumny
inna kwestia, ze statyw to u mnie podstawowe wyposazenie i dostaje mocno w kosc obijany po kamieniach, taplany w blocie, tarzany w mokrej trawie itd. itp. mimo to, poki co nie zniszczylem
na poczatku tak. po czasie - uwazam to za zalete. przyzwyczajenie do takiego ukladu w pionie daje mi przy fotach z lapy troche lepsze podparcie. a poza tym mam gniazdko wezyka spustowego na gorze.
jak poszukasz na forum, zobaczysz, ze opiewam ten statyw i jestem z niego bardzo zadowolony.
Tym niemniej jednak ostatnio pojawilo sie jedno (acz duze) ale:
statyw bardzo niefartownie upadl na plastikowa blokade szybkozlaczki - nie trzeba by geniuszem, zeby sie domyslec, ze kawalek odpadl:( Po naprawieniu (to cholerstwo trudno skleic) ten plastki juz nie chce trzymac szybkozlaczki, lecz co pewien czas lekko puszcza (aparat nie wypada, ale nie tak to powinno wygladac:)). Sumujac - super statyw w swojej cenie, ale niestety udalo mi sie go uczynic 'inwalida';)
EDIT: Rehabilitacja trwa:)
eee... mialem ten sam error i z Foto-Techniki zamowilem nowa zlaczke. poszlo za to ze 40zl z wysylka, ale statyw dalej dziala.
co do sily "trzymania" - dokrecasz srubka ten plastik i powinien mocniej trzymac
EDIT: http://www.foto-technika.pl/ <- napisz, albo zadzwon