Czy ktos moglby mi pomoc, ktory statyw wybrac - 190pro czy 055pro . Jezeli chodzi o glowice to mysle o 141rc (dobry wybor??). I jeszcze jedna rzecz, czy moze ktos zna amerykanskie odpowiedniki tych nazw, poniewaz chce to kupic w www.bhphotovideo.com
Wersja do druku
Czy ktos moglby mi pomoc, ktory statyw wybrac - 190pro czy 055pro . Jezeli chodzi o glowice to mysle o 141rc (dobry wybor??). I jeszcze jedna rzecz, czy moze ktos zna amerykanskie odpowiedniki tych nazw, poniewaz chce to kupic w www.bhphotovideo.com
Cześć!
W sumie obydwa statywy się aż tak bardzo nie różnią. 055Pro ma o kilogram większy udźwig, więcej waży (o jakieś 500 gram, ale niekiedy to robi różnice, dla tego kto to nosi). Aha 055 jest wyższy no i droższy (w Polsce o jakieś 80 PLN). Jak widać różnice nie są aż tak wielkie, więc musisz sam (sama ?) zdecydować jak Ci bedzie leżeć.
Tu masz link do stronki manfrotto, są tam też przy modelach podane amerykańskie odpowiedniki: http://www.manfrotto.com/product/cat...&manufid=1
A wokół tematu to używam 055ProB + 029RC :) i jestem w pełni zadowolony z zakupu.
Pozdrawiam
Rudi
Podstawowe pytanie: do czego ma być ten statyw ???
Moim skromnym zdaniem, zakładając że:
- statyw ma być zarówno "stacjonarny" jak i czasem na wycieczki
- nie będzie na nim nic ponad, no powiedzmy 3-4kg sprzętu (ot tak jak moje 10D+BG+70-200IS)
to lepsze jest cos z serii 190. Jak to gdzieś przeczytałem "najlepszy statyw na nic się nie przyda, jeśli jest tak ciężki, że nie chce się go zabierać z domu" :)
Słusznie. I z tego powodu ja również wybrałem 190ProB. :P Nie przewiduję obciążeń wyższych niż dopuszczalne dla niego a ważne było abym nie dostał przepukliny nosząc go na plecach. Wysokością też mi pasuje do mojego wzrostu :)
Witam.
Jak oceniacie Benbo Trekker MK2 czym różni sie od 190 Pro.
Statyw dobiera sie pod siebie i zapotrzebowania a nie co kto powie.
Ja dla siebie wybralem 055ProB bo:
- wyzszy
- wiekszy udzwig (planuje ciezkie szkla czasem podpinac, z tego powodu rowniez glowica 141RC)
- mozliwosc odwrotnego mocowania (jeszcze nie bylo potrzebne ale fajny bajer ;) )
- po gorach i dlugich wycieczek nie planuje i nie wykonuje, bardziej na miasto, krotkie, jednodniowe plenerki itp.
tez sie zastanawiam nad 190 czy 055 w wersjach ProB - gorzej ze nie potrafie sie zdecydowac co do glowicy :cry:
wolalbym jakas kulowa - a moze 3-way doradzcie cos .....
ma byc to najbardziej mobilny zestaw na plenerki i do wnetrz tez.
Ma na tym wisiec 20D z gripem i 70-200/f4 jako najciezszy (poki co ... :-) )
No to spróbuj ponosić (141 + jakaś sensowna głowica) przez godzinkę :) I porównaj ze 190.Cytat:
Zamieszczone przez Chris
Zwróć uwagę na 322RC . Polecam! Niesamowicie wygodna, szybko i łatwo można zmienić niemal dowolne ustawienie - jak to na kuli. :PCytat:
Zamieszczone przez Chris
Udźwig też OK - do 5 kg.
Chyba miało być: "(055 + jakaś sensowna głowica)" :wink:Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Jasne :)Cytat:
Zamieszczone przez p13ka