Minitest: Canon EF 100 macro f2.8 USM vs. Canon L 70-200 USM
Witam,
Porówanałem zdjęcia planszy testowej wykonane z odległości 3 m obiektywami:
1) Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM
2) Canon L 70-200 mm f/4 USM (@ 100 mm)
Oba przetesowałem przy trzech przeslonach: 4, 5.6 i 8.
Wycinki 1:1 pokazują środek oraz narożnik kadru.
Środek: http://www.xyz.jabluszko.net/eos300d/test_07_b.jpg
Narożnik: http://www.xyz.jabluszko.net/eos300d/test_07_a.jpg
Dla każdego ustawienia wykonałem 5 zdjęć, w każdym przypadku ostrząc od początku przy pomocy AF. Potem z każdej z tych sześciu takich "piątek" wybierałem jedno - najostrzejsze, co zresztą było cholernie trudne, bo w zasadzie nie było widać różnic.
Poproszę o Wasze spostrzeżenia, refleksje i uwagi, bo wszyszło tam coś dziwnego, czego nie potrafię zrozumieć.
Pozdrawiam,
latet
Re: Minitest: Canon EF 100 macro f2.8 USM vs. Canon L 70-200
Cytat:
Zamieszczone przez latet
Z ciekawości - czy kupiłeś 300D tylko po to, aby robić zdjęcia plansz testowych? :)
Cytat:
Zamieszczone przez latet
Witam,
Poproszę o Wasze spostrzeżenia, refleksje i uwagi, bo wszyszło tam coś dziwnego, czego nie potrafię zrozumieć.
latet
Znaczy wyszło że 70-200/f4 ostrzejszy i to Cie dziwi, szczególnie że wszyscy krzyczą jaki to 100/2.8 macro jest ostry ? ;-)
BTW: Podnosiłeś wstępnie lustro ?
Cytat:
Zamieszczone przez sal
Cytat:
Zamieszczone przez latet
Z ciekawości - czy kupiłeś 300D tylko po to, aby robić zdjęcia plansz testowych? :)
Grrr.. odczepcie się wszyscy od niego (bo to już nie pierwszy raz)! Skoro ma ochotę to niech robi - m.in. na podstawie takich zdjęć (o ile są dobrze zrobione) kupuje się sprzęt. Szkoda że moje obiektywy się nie pokrywają ogniskowymi, bo też bym walnął jakieś porównanie ;-)
[ Dodano: 09-12-2004, 08:01 ]
Cytat:
Zamieszczone przez Krzychu
Znaczy wyszło że 70-200/f4 ostrzejszy i to Cie dziwi, szczególnie że wszyscy krzyczą jaki to 100/2.8 macro jest ostry ? ;-)
Eee, wyszło fifty-fifty :) W centrum przy f/4 100 jest wyraźnie lepszy od 70-200 (pewnie dlatego że przymknięty), za to w rogu jest jak na mój gust odwrotnie... Przy f/8 już wszystko się wyrównuje.