-
Tanie Paliwo !
Witam !
Wczoraj zrobilem sobie wycieczke do Gdyni i Gdańska z rodzina. Pokazem malemu akwariumw Gdyni i Zoo w Gdańsku, a żonę zostawiłem w IKEA ;-)
Takim impulsem była niska cena paliwa, zawsze jak sobie przeliczalem to te 500km w dwie strony sporo wychodzilo. Ale zobaczyłem ze ostatnio paliwo dosc znacznie stanialo.
I tak chyba rekord w niskiej cenie paliwa jest w Ilawie.
Tankowałem na stacji LOTOS - 98 za 3,55. (95 była za 3,41, a ON za 3,69).
Na Orlenie było kilka groszy wiecej za benzyne, olej b.z. Trwa tam jakaś wojna stacji odkąd otwarto nowe stacje Statoil.
15 km dalej na trasie juz o 30-40 groszy drożej.
I jak to jest - ze jednak można taniej sprzedawać.
Przy Gdańsku - 98-ka za 4,49.
W Olsztynie NESTE - 98-3,69
A jakie są teraz ceny paliw u Was?
-
wawa neste na jagielonskiej 95-3.92
-
W Wawie jest 3.92 na samoobsługowej Neste. Ale bez obaw - już niedługo wraca akcyza, +25 groszy...
-
Białystok Shell 95 3.8x (parę dni temu)
-
No ja od jakiegoś czasu też spoglądam kątem oka na stacje :) I rzeczywiście, przez ostatni miesiąc/dwa poszło w dół, z 1.80 do ok. 1.60CHF (~4PLN) za litr 95, na takich "średnich" stacjach (nie shell ale tez nie rolnik przy drodze ;-)). Ale to normalne, że w zależności od miejsca cena jest różna. Już pomijając autostrady, gdzie zawsze jest kilka procent taniej, to jadąc z mojego zadupia w stronę środka Szwajcarii widać jak cena spaada... spaada... spaada... do 10% różnicy czasami :(
-
na shellu,bp i innych firmowych w edynburgu i okolicach 95 po 84,9p Diesel 89,9p i tez przyznam ze tak tanio to juz dawno nie widzialem
-
Poznań BP - 3,95 (dzisiaj rano. ;) )
-
w Krakowie na NESTE przed M1 jest po 3.71 95.
-
hmm...
w zeszla sobote temu jechalem ze znajomkiem z Wro do Waw na lot i zostawialismy auto na parkingu na tydzien. kumpel lal rope na Shellu pod Wroclawiem i byl zdziwiony, ze cena 20gr na litrze niska niz w okolicy... :)
po powrocie z zagramanicy w ta sobote, wsiedlismy do auta i jakies 10 minut trzeba bylo sluchac pokaslywania silnika. z ropy wytracilo sie to, co do niej na stacji (markowej rzekomo) dolewali...
tak ze chyba zastanowilbym sie, czy te kilka groszy to rzeczywiscie spadek cen czy "korekta" rynkowa jakosci :(
jak ktos nie wierzy, to niech skoczy do mechanikow robiacych silniki i zapyta o opinie o "paliwach" Neste :(
za bogaty ja sam nie jestem, ale te kilka ewentualnych zlotych oszczednosci na jednym baku jakos mi sie nie widzi kosztem wymiany silnika i/lub innych przezartych czesci :(
-
Znaczy będą wybory :mrgreen: