Sigma 70-300 i 28-80 do Eosa 300D, kwestia cła z USA
Witam
Mam 2 pytania:
1. Co sądzicie o poniższych obiketywach i ich współpracy z Eos 300D ?
Sigma 70-300mm Super Macro Autofocus Lens
Sigma 28-80mm Autofocus Lens
(są one w "promocji" do Eosa )
2. Kwestia cła przy wysyłce z USA. Rodzice Amerykanina mieszkający w USA, wysyłają paczkę
z nowym aparatem synowi (Amerykaninowi) mieszkającemu w Warszawie, mogą na tym napisać podarek etc. etc. - czy przy czymś takim płaci się cło ?
3. Czy się "opłaca" - za 1100$ są powyższe obiektywy, eos 300d, dodatkowy akumulator, sandiks 512, 6 filtrów (raczej badziewne), torby i inne duperele .
Pozdrawiam
Tomek
Re: Sigma 70-300 i 28-80 do Eosa 300D, kwestia cła z USA
Cytat:
Zamieszczone przez lucien
Witam
Mam 2 pytania:
Ja naliczylem 3 pytania :)
Cytat:
2. Kwestia cła przy wysyłce z USA. Rodzice Amerykanina mieszkający w USA, wysyłają paczkę
z nowym aparatem synowi (Amerykaninowi) mieszkającemu w Warszawie, mogą na tym napisać podarek etc. etc. - czy przy czymś takim płaci się cło ?
Nie jestem na 100% pewny, ale teoretycznie przynajmniej clo trzeba zaplacic. Bo to nie chodzi o narodowosc ludzi, ktorzy przesylaja, ale o to, ze dany produkt trafi do RP.
Cytat:
3. Czy się "opłaca" - za 1100$ są powyższe obiektywy, eos 300d, dodatkowy akumulator, sandiks 512, 6 filtrów (raczej badziewne), torby i inne duperele .
Jesli nie musial bys poniesc dodatkowych oplat (clo, vat, itp) (itp - to nie jest podatek :D ), to przy dzisiejszym kursie dolara jest to bardzo oplacalny interes.
[2. Kwestia cła przy wysyłce z USA. Rodzice Amerykanina mieszkający w USA, wysyłają paczkę
Nie radzę wysyłać w firmowym opakowaniu, na pewno paczka znajdzie się na cle. Radzę podrzucić komuś, kto wraca ze Stanów, to przecież setki osób. Towar należy przewieźć rozpakowany, jako własność prywatną do bieżącego użytku posiadacza. Pocztą można ewentualnie przesłać oryginalne opakowanie.
Po 1 maja wszechwładza celników znacznie się uszczupliła, odpadł im cały prawie drobny handel Polska-UE, dlatego z tym większym zapałem rzucili się na pozostałe kierunki, w tym rzecz jasna łakomy kąsek w postaci prywatnego importu elektroniki i optyki ze Stanów.
Gdy paczka znajdzie się na cle też jest wyjście, wiadomo jakie.
Cytat:
Zamieszczone przez Jarl Bjorn
Po 1 maja wszechwładza celników znacznie się uszczupliła, odpadł im cały prawie drobny handel Polska-UE [...]
A może po prostu ich zwolnić z pracy by należało :twisted: :twisted: A tak tylko porządnych ludzi denerwują :evil: