Czy znacie jakąś pozycję książkową na temat lustrzanek cyfrowych? Pełno jest ksiazek o fotografii cyfrowej ogolnie ale nie ma pozycji o cyfrowych lustrzankach i fotografowaniu takim sprzetem. Szukalem w internecie ale nic nie udalo sie znalezc.
Wersja do druku
Czy znacie jakąś pozycję książkową na temat lustrzanek cyfrowych? Pełno jest ksiazek o fotografii cyfrowej ogolnie ale nie ma pozycji o cyfrowych lustrzankach i fotografowaniu takim sprzetem. Szukalem w internecie ale nic nie udalo sie znalezc.
Poszukaj ksiazki o fotografowaniu ogolnie. Albo o lustrzankach analogowych ale mozesz ominac rozdzial o filmach a w necie poszukac materialow o przygotowywaniu zdjec do labu.
Na przyklad National Geographic "Szkola fotografowania" - ladnie o roznych typach aparatow, obiektywow, ekspozycji, kompozycji itp - zarowno do lustrzanek analogowych jak i cyfrowych oraz kompaktow.
O specyfice aparatow cyfrowych: Fotografia Cyrowa wydawnictwa Helion.
O retuszu w prostych poradach ale PS CS wymagany: Fotografia cyfrowa - edycja zdjec, rowniez Helion.
Mam wszystkie 3 jakbys chcial do wgladu ;)
Vitez jesli "wglad" bylby w pdf lub innym podobnym formacie to ja bym poprosil ostania pozycyje (helionowska edycje obrazu). Choruje na nia od kilku tygodni ale do szczescia brak paru zlotych, chyba ze z pomaca przyjda Swieta ;))
Zauwazylem ze kolega jest z Siedlec - w miare blisko Wawy i dlatego zaoferowalem wglad. Na zywo a nie w PDF.Cytat:
Zamieszczone przez kaczor444
Co do kupna... ksiazka warta tych ok 60zl. Jak kogos stac na aparat to nie rozumiem oszczednosci na ksiazkach.
Co innego walka z instrukcjami po polsku dostepnymi za darmo po angielsku :>
no bez przesady :lol:Cytat:
witam
ja zaczynałem własnie od takiej 'dla zółtodziobów' imo bardzo dobra pozycja dla kogos kto zaczyna sie bawić w fotografie i ma chęc na coś wiecej niż małpe, całkiem przejrzyscie opisuje zasady działania aparaciku, trybów pracy, podstawowe pojęcia itp duzo tego nawet :)
kompletuje powoli Nationala szkołe fotgrafowania tez polecam :) ale trzeba raczej wiedziec conieco :)
widziałem tez duzego formatu knige kolor żółto czarny wydana przez Arkady chyba, ma takie charakterystyczne A na grzbiecie, przeglądałem pod kątem zawartości(ma duzo kolorowych zdjęc prezentujących na zywo temat opisany w tekscie), wydała mi sie
warta zakupu, może na gwiazdke sobie sprawie :)
pozdrawiam
[ Dodano: 04-12-2004 ]
widziałem ja w dobrze wszystkim znanym zasobniku sieciowym :) oczywiście oryginał po angielsku(mam nadzieje że to nie przeszkoda) w formacie pdfCytat:
Dzieki jadeit za te wskazowki.Widzialem w ksiegarni tę ksiazke wydawnictwa Arkady.Autorem jej jest Tom Ang . Kosztuje 89 zl i jest calkiem rozsadnie napisana i bede sobie musial ja sprawic.Co do szkoly fotografii wraz z National Geographic to sie jeszcze zastanawiam. Mysle tez o prenumeracie Chip Digital Foto.
Widizalem Jadeit Twoja stronke w internecie.Bardzo mi sie podobają zdjecia. :)
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/295608Cytat:
Zamieszczone przez darpla
Szkoda kasy.Cytat:
Mysle tez o prenumeracie Chip Digital Foto.
Dwie, trzy ksiazki (jedna o fotografii, druga o fotografii cyfrowej zawierajaca np podstawy obrobki , cos o profilach, monitrach i przygotowaniu do druku no i trzecia to np sztuczki do obrobki w PS) i mnostwo praktyki oraz dobrych porad to podstawy.
ta pozycja która pokazał Vitez występuje też w miekkiej oprawie jeśli chcesz oszczędzic,
ale jak masz kase to nie warto oszczedzać na okładce,
ja mam własnie w miekkiej cena to była chyba 40 zł w tesco LOL,
pozostałe już kupiłem w twardej
Chip Digital Photo-Video przywiozłem sobie jako ciekawostke z targów we Wrocławiu,
tam dawali numer zadarmo, nawet dość ciekawy, ale jeśli znasz angielski to wydaje mi sie że wszystkie te informacje znajdziesz na bieżąco w sieci...
pozdrawiam
z dobrych ksiazek to moge polecic "Fotografia cyfrowa dla profesjonalistow" D. Buscha, wyd. RM. tlumaczyla moja zona (wiec mialem wspoludzial ;-) wiec ksiazke znam i moge polecic ze wzgledu na zawartosc i oczywiscie poprawnosc tlumaczenia [czego o niektorych pozycjach na rynku nie mozna powiedziec] ;-)