-
Adapter Nikkor na EOS?
Czy istnieją jakieś adaptery, które pozwalają przykręcać obiektywy Nikona do body Canona? Znalazłem w internecie takie oto zdjęcia:
Jak sprawa ma się wtedy z elektroniką? Przecież nie wszystkie obiektywy Nikona są ręczne. Szukałem po Allegro takich przejściówek, ale nic nie znalazłem. Przyplątały się natomiast kolejne zdjęcia: 1 i 2...
-
-
Obydwa adaptery "pozwalają na ostrzenie do nieskończoności". Szukałem po Allegro, ale przez wyszukiwarkę nie znalazłem... Możliwe, że wtedy jeszcze nie było ich wystawionych. Dzięki za odpowiedź! Widzę, że są to rzeczy drogie (szczególnie ten Fotodiox). Zastanawiam się, czy takie nieswoje obiektywy są w pełni sprawne i używalne. Na jednej aukcji pisze: "Pomimo, że obiektyw będzie fizycznie pasować do body to cała automatyka obiektywu nie będzie działać." Na drugiej znów co innego: "Ustawianie ostrości tylko manualnie oczywiście. Parametry ekspozycji należy ustawiać ręcznie - czas z puszki, przesłonę z obiektywu." Znalazłem też zdjęcie z obiektywem Minolty przy Canonie. Ciekawi mnie tylko, czy istnieją podobne przejściówki z EOS na Nikkor? Wydaje mi się, że nie, bo w Canonie przysłonę i czas ustawia się elektronicznie na body, a u Nikona przesłonę chyba na obiektywie? (nawet w tych z AF? - nie mam pojęcia)
-
Aukcje znalazłem po wpisaniu w wyszukiwarkę "nikon eos" ;)
Co do podłączania obiektywów, to wydaje mi się że tylko manualne szkła Nikona nadają się do podłączenia do EOSa. Tak jak napisałeś - trzeba mieć możliwość ustawienia przysłony na obiektywie (o ostrości nie wspominam, bo jest to chyba oczywiste)
-
Jesli chodzi o obiektywy Nikona to jesli nie posiada on pierscienia do ustawiania przyslony to wtedy nalezy "na sztywno" unieruchomic dzwignie w bagnecie na zadanej wartosci np. poprzez wetkanie tam kawalka zapchajdziury.
Pomiar swiatla w body Canona jest ok w trybie M i Av.