Ktoś naprawiał 70-300 f/4-5.6 IS USM z wadą w ostrzeniu w portrait?
Czy ktoś z Was ma pozytywne doświadczenia z naprawą ww. obiektywu, tj. usunięciem przez serwis Canona słynnej wady polegającej na problemach z ostrzeniem przy kadrowaniu pionowym. Chodzi mi o obiektywy o S/N zawierającym "0" lub "1" na 3. cyfrze:
http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=11922
Podobno na Zachodzie takie wady były usuwane z dobrym skutkiem przez serwis Canona. Przy okazji poprawiała się "spoistośc" mechaniczna obiektywu tj. zmniejszała się tendencja do wysuwania się do 300mm przy skierowaniu obiektywu w dół oraz wysunięta do 300mm czołówka obiektywu mniej się telepała na boki (co podobno było zauważalne w obiektywach dotkniętych wadą).
Ciekawi mnie, czy ktoś w Polsce potrafi potwierdzić pozytywny efekt takiej naprawy. Chodzi mi o naprawę, a nie wymianę (z relacji z Zachodu wynika, że po naprawie wraca obiektyw z tym samym S/N).
Czy ktoś wie na czym polega sam zabieg naprawy? Jakie części są wymieniane?
wlasnie odebralem obiektyw po naprawie
wlasnie odebralem ze sklepu obiektyw po naprawie. rzeczywiscie. jest bardziej spojny, mocniej sie trzyma i tak nie "lata" jak poprzednio. nie zauwazylem zadnych problemow z ostrzeniem. dodac musze ze canon w anglii wymienil mi caly srodek a nie pojedyncze elementy (gratis, rzecz jasna). stara zostala jedynie plastikowa obudowa z nieszczesnym numerem "0", caly natomiast srodek bez rozbierania na czesci zostal wlozony, wiec mam nowy obiektyw ze starym numerem. ps. jesli dostrezge jakies problemy w ostrzeniu zaraz dam znac.