Lustrzanka cyfrowa vs kompakt cyfrowy
...zamiast kupić tanią lustrzankę (cyfrową oczywiście), np. 300D? Czekam na ciekawe i konkretne wyjasnienia :wink: Pewnie się dziwicie temu pytaniu - parę osób próbuje mnie przekonac, ze zakup cyfraka takiego jak G6 jest bezsensem, gdy można, dokładając niewiele wiecej, kupic już lustrzanke. Co Wy na to? Szukam argumentów do odparcia tych zarzutów, moze ktoś mi pomoże 8)
Dodam jeszcze, ze nie o mnie chodzi, ale o osobę, która do tej pory fotografowała w miarę porządnym analogiem, a na cyfraka chce wydac raczej nie wiecej niż 3000 PLN, no może góra 3500 ... :roll:
Re: Canonierzy - dlaczego kupujecie drogie kompakty...
Cytat:
Zamieszczone przez alahari
...zamiast kupić tanią lustrzankę (cyfrową oczywiście), np. 300D?
Jak już tu napisałem model G3 uważałbym za bardzo dobry aparat gdyby nie:
- wolny AF
- opóźnienie migawki
te dwie wady zadecydowały o zmianie
- błędy w SDK, uniemożliwiające wyłączenie wyostrzania podczas konwersji z raw do tif (minimum to low, ale jednak sharpening)
- dosyć średni AWB, w pomieszczeniach oświetlanych żarówą porażka, pomaga tylko custom lub na wzorzec
- brak wyświetlania aktualnej ogniskowej
Więcej już dzisiaj nie pamiętam, ale jeśli piszesz, że chodzi
Cytat:
o osobę, która do tej pory fotografowała w miarę porządnym analogiem, a na cyfraka chce wydac raczej nie wiecej niż 3000 PLN, no może góra 3500 ... :roll:
to nic nie rozumiem :?:
Przecież jak ta osoba weźmie toto do ręki, zobaczy opóźnienia to wrzuci ten aparat do szuflady i weźmie analoga z powrotem do ręki - tak zrobił kumpel co ma Minoltę SLR i dostał w ręce służbowego Oly chyba 750. Mówi: Ty k***a zanim to zrobi zdjęcie to ... ja naciskam a to nic ...
Ja, podobnie jak Czacha zastanawiam się nad EOS 3 :wink: Za kasę którą musiałbym wydać na szeroki kąt kupie 3tkę a na niej 24-70 to będzie (dla mnie) zestaw marzenie.
Podsumowując:
Kupno G3 uważam za bardzo duży błąd (w szczególności finansowy). Powinienem odrazu uderzyć w dSLR.
Kupno G3 uważałbym za super zakup gdyby nie miał dwóch pierwszych wad (AF, migawka)
Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
- wolny AF
- opóźnienie migawki
Tia, to duża wada...
Cytat:
te dwie wady zadecydowały o zmianie
Na co, bo nie jestem w temacie? ;)
Cytat:
to nic nie rozumiem :?:
Przecież jak ta osoba weźmie toto do ręki, zobaczy opóźnienia to wrzuci ten aparat do szuflady i weźmie analoga z powrotem do
No wiesz, ja tez kiedyś pstrykałam analogiem, a od pewnego czasu już tylko G3 ;)
Powolność autofokusa wynagradza m.in. możliwość zrobienia wielu zdjęć, ładny podgląd kadru, etc...No i brak beznadziejnych kosztów, jakimi obarczone sa błędy analogowego fotografowania, gdy ujrzysz cos spaprał dopiero odbierajac fotki w labie :?
Cytat:
Kupno G3 uważam za bardzo duży błąd (w szczególności finansowy). Powinienem odrazu uderzyć w dSLR.
dSLR jeszcze był finansowo nieosiagalny dla mnie 1,5 roku temu :roll: wiec nie mam czego żałować ;)
Cytat:
Kupno G3 uważałbym za super zakup gdyby nie miał dwóch pierwszych wad (AF, migawka)
Cos za coś...
Na razie mam jedna opinie, niestety nie pomagajacą mi w walce na argumenty :wink: Czekam na kolejne :!:
Cytat:
Na co, bo nie jestem w temacie? ;)
20D+24-70@2.8
Cytat:
No wiesz, ja tez kiedyś pstrykałam analogiem, a od pewnego czasu już tylko G3 ;)
OK, ujme to inaczej: w Twoich galeriach (przeglądanych pobieżnie) widziałem ładne widoczki i automodelki :wink: Do tego Gxx nadają się, ale widzisz mojego avatarka. Ma niecałe 3 lata, i już w czasach G3 wylatywał mi z kadru bo G3 myślał... za długo :!:
I teraz czy ta osoba nie ma dzieci, swoich, swoich znajomych, czy nie zechce "zrobić" jakiegoś rajdu, czy wystawy kotów :wink:
Cytat:
Powolność autofokusa wynagradza m.in. możliwość zrobienia wielu zdjęć, ładny podgląd kadru, etc...
To jedna z zalet kompaktów. Niewielu zalet.
Cytat:
No i brak beznadziejnych kosztów, jakimi obarczone sa błędy analogowego fotografowania, gdy ujrzysz cos spaprał dopiero odbierajac fotki w labie :?
To akurat daje każda cyfra, w tym dSLR
Ja chciałbym aby po mojej wypowiedzi osoba miała świadomość wolnego AF, i migawki. To nie musi wyjść odrazu. Ja to zauważyłem po 2. miesiącach, kiedy mnie zaproszono na sesję z moim avatarkiem :mrgreen:
Cytat:
parę osób próbuje mnie przekonac, ze zakup cyfraka takiego jak G6 jest bezsensem, gdy można, dokładając niewiele wiecej, kupic już lustrzanke
Ala - jest bezsensem dla kogos, kto mial analoga i zna sie na fotografii, dla niego bedzie to krok w tył. Natomiast dla malo wymagajacego, zielonego amatora G6 bedzie bardziej przyjazny, latwiejszy... po prostu niedoswiadczony amator zrobi kompaktem ładniejsze zdjecia (typowe, codzienne fotki) niz lustrzanka, o! :-) Ale jak sie juz czegos nauczy, to zacznie dostrzegac wady kompaktu i rozejrzy sie za dSLR'em :-)