-
Budowle nocą...
Witam!!
Mam pytanko odnośnie fotografi mocno oświetlonych budynków nocą (kościoły,zabytki,stary Gdańsk) na jakich parametrach to fotografować,aby było ładne :grin: Chciałbym zaznaczyć,że w 2 książkach,które posiadam nie ma nic o tym.A więc proszę o rade..
Pozdrawiam
-
Cześć! Co prawda to mój pierwszy post na Canon Board, jednak chciałbym coś doradzic, odpowiedzieć na Twój post.
Jesli chodzi o zdjęcia nocne, zawsze używam do nich jak najniższego ISO, oraz w miarę możliwości priorytetu przysłony. Lubię operować GO, choć przy tego typu fotografii Go i tak bedzie wystarczająco duża, nawet przy F4/F5...
Jeśli nie masz manuala, proponuję zdać się na automatykę aparatu. Ewentualnie możesz ustawić balans bieli na światło dzienne, badź dzień pochmurny, by ocieplić kolory na zdjęciu.
Tyle ode mnie, pozdro.
PS
pamiętaj o niskim ISO :P
-
Ok,dzięki,ale trochę nie o to mi chodziło.Jak możesz to podaj mi proszę jakie ustawienia w manualu w Eos 350D:mrgreen:
-
Aha, widzę że przed momentem zmieniłeś stopkę. Myślałem że cały czas focisz jeszcze Soniaczem.
350D powiadasz... W takim układzie potwierdzę to co napisałem wcześniej, włączasz priorytet przysłony, automatyce pozostawiasz dobór czasu. To wq przypadku fotografowania budynków, kosciołów itp.
Niby 350D to lustrzanka, z większą matrycą (fizycznie!) niż sony, jednak tak czy siak, proponuję zastosować ISO koło 100-200, aby potem uniknąć rozczarowań. Jak wiadomo, szumy rosną wraz z czasem naświetlania zdjęcia (matryca się nagrzewa), dlatego lepiej być przezornym i ustawić czułość jak najniżej ;)
peace!
(Lustra w sumie nigdy nie używałem do zdjęć nocnych, dlatego też jeśli się mylę (jeśli chodzi o ISO) to niech poprawi mnie jakiś lustrzankowiec ;) )
-
Statyw, iso100, tryb M, f8, 15 sek, przydaje sie wezyk/samowyzwalacz -> pstryk -> ocena na podgladzie i histogramie czy przypaly za duze nie wyszly, jak tak to zjezdzamy z czasem / domykamy przyslone.
Czemu tak ogolnie? Bo zalezy od wielkosci budynku i natezenia jego oswietlenia.
-
I tak nie unikniesz przepalen, zawsze beda fragmenty przepalone, a jesli nie to calosc bedzie niedoswietlona..
-
Dzięki wielkie Vitez i Rafałek....widać...jesteście profesionalistami;)
-
w sumie im dluzszy bedzie cas tym wieksze beda przepaly szczegolnie jezeli chodzi o uliczne latarnie. Beda to poprostu biale kropki. Niestety nie da sie tego uniknac.
-
Zawsze mozesz pobawić się w HDR.
-
No przepalow nie unikniesz ale dobrze domkieta przyslona da ladny efekt gwiazdki ze swiatel - to o swiatlach pobocznych (latarnie) i innych bladzacych (samochody). Za to budynek oswietlony jakimis halogenami to bywa zazwyczaj rownomiernie i da sie ustawic tak by nie przypalilo go.