Sigma 28-135 f/3.8-5.6 DL Aspherical IF Macro - szyukam info na temat tego szkła - dzieki za pomoc.
Wersja do druku
Sigma 28-135 f/3.8-5.6 DL Aspherical IF Macro - szyukam info na temat tego szkła - dzieki za pomoc.
Sigma 28-135 f/3.8-5.6 DL Aspherical IF Macro
Czy jest ktoś może na forum kto miał do czynienia z tym szkłem???
Aż po nocach nie śpię bo cena dość zachęcająca i mi się śni. 8)
Może ktoś cos napisze ...
A może lepsza będzie Sigma 18-125 ??? (aparat 350d)
Krótko: jeśli nie masz żadnego szkla do tego 350D to uważam, ze zdecydowanie lepsza będzie 18-125.
W przypadku 28-135 zapiętej do 350D pozbędziesz się szerokiego kąta, a te 10mm więcej na długim końcu ma niewspółmiernie małe znaczenie wobec 10mm na krótkim końcu!
Poza tym z 28-135 możesz mieć potencjalne problemy:
http://www.sigma-foto.de/cms/front_c...at=59&idart=51
Nie krzycz od razu, że nie znasz niemieckiego. Mimo, że 350D nie jest tam wymieniony, to równiez go to dotyczy. Zwróć uwagę na Error99 oraz przejrzyj listę obiektywów.
Natomiast jeśli jakieś szkło już masz do 350D, to napisz jakie.
Pozdrowienia,
Tomek
Ja mam takie szkło podpięte również do Canona 350D.
Jeżeli chodzi o plener, to jest to w miarę przyzwoite szkło, oczywiście w porównaniu do ceny.
We wnętrzach (szczególnie nasze małe M) brak szerokiego kąta jest odczuwalny. No i jest ciemny. Body nie widzi 3,8 tylko 4.
W Twoim przypadku, sugerowałbym również sigmę 18 125.
Mam Kita na mojej 350ce.
Potrzebowałbym coś ciutkę dłuższego za rozsądne pieniądze.
18-125 jest dwa razy droższy niż właśnie ten 28-135 dlatego pytałem właśnie o ten model.
A jak z jakością optyczną ?
Tomalxx skoro masz go z 350ką to znaczy że działa i nie ma problemu jaki opisał Gwozdzt ?
Wróć do mojego linku i przyjrzyj się dokładnie.Cytat:
Zamieszczone przez Gregg
Kluczową rolę odgrywa nr seryjny obiektywu.
Pozdrowienia,
Tomek
Jakbyś mógł mi podać gdzie jest ta lista bo nie znam niemieckiego.
Masz może cos w normalnym języku ;)
Czy to jest to co jest poniżej? Powiedz bo nie szprecham ni w ząb i nic mi to nie mówi...
Prawie nikt nie zna ;-) Ja też nie. Ale uruchom szare komórki:Cytat:
Zamieszczone przez Gregg
Tam jest lista obiektywów potencjalnie niedziałających z "Kameras Canon Eos 30/33, Eos 300V und den digitalen Kameras Eos 10D, 20D und Eos 300D."To chyba rozumiesz?
Jak to pisali to jeszcze nie znali 350D, ale skoro te obiektywy nie działają z wcześniejszymi modelami aparatów, to z najmłodszym 350D na 100% też nie będą działały!
Potem jest tam napisane "error 99" - to też chyba nie wymaga komentarza.
A dalej (poniżej) właśnie jest lista obiektywów. Zwróć uwagę na:
....
28-135mm F3.8-5.6 ASPHERICAL IF Makro bis Seriennummer #2...
....
Czyli obiektywy o numerze seryjny zaczynającym się na 1... i 2... będą wyświetlały Err99. Poźniejsze serie (zapewne od 3...) powinny działać prawidłowo.
Pozdrowienia,
Tomek
Moja rada, jako użytkownika tej Sigmy: poczekaj trochę, "dozbieraj" pieniędzy, sprzedaj Kita i kup Sigmę 18 125.Cytat:
Zamieszczone przez Gregg
Jeżeli masz już Kita, to nie "ładuj się" w ten obiektyw. Mnie on został "w spadku" po analogu. Nie używałem Sigmy 18 125, ale zbiera całkiem dobre recenzje. Po co więc mieć 2 obiektywy, kiedy można mieć jeden bez utraty jakości (wiem, że to może brzmieć dziwnie, ale biorąc pod uwagę te 3 obiektywy, to myślę, że tak właśnie jest).
Po co mieć aparat z wymiennymi obiektywami, kiedy chce się na siłę mieć jedno szklo?Cytat:
Zamieszczone przez tomalxx
Dlatego zaraz na początku pytałem autora czy ma jakieś szkło. Skoro ma kita, to moja rada jest inna: bezwzględnie na razie kita zostawić, zbierać kasę i kupic coś sensownego dłuższego 70-200(300) jako uzupełnienie kita.
Potem dopiero zastanawiać się czy i czym zastępować kita.
Pozdrowienia,
Tomek