Re: OSŁONA PRZECIWSŁONECZNA
Cytat:
Zamieszczone przez GRZECHU
PROSZĘ O INFORMACJE NA TEMAT OSŁONY PRZECIWSŁONECZNEJ DO CANONA 300. CZY MOŻNA ZASTOSOWAĆ OSŁONĘ EW - 63B, ZAMIAST EW - 60C.CZY TU CHODZI O RODZAJ OBIEKTYWU? NIE POWIEM ZE OSŁONA EW - 63B JEST BARDZIEJ "ORGINALNA", CHODZI MI TU O TE WYCIĘCIA W OSŁONIE. Z TEGO CO WIEM OSŁONA EW - 63B JEST DEDYKOWANA DO OBIEKTYWÓW 28 -105mm. JA POSIADAM OBIEKTYW 28 - 90mm. MOŻE KTOŚ WIE W CZYM PROBLEM. GRZECHU.
Nie można, z prostego powodu - 28-105 nie kręci przednią częścią obiektywu tak więc wycięcia są cały czas w tym samym miejscu. 28-90 kręci więc takiej osłony zastosować nie można. Inna sprawa że stosowanie EW-60C to wyrzucanie pieniędzy bo po pierwsze to o na nic nie osłania, bo drugie temu obiektywowi i tak nic nie pomoże...
BTW: Caps Ci się zaciął...
Cytat:
Zamieszczone przez Krzychu
Inna sprawa że stosowanie EW-60C to wyrzucanie pieniędzy bo po pierwsze to o na nic nie osłania, bo drugie temu obiektywowi i tak nic nie pomoże...
Z tym akurat sie nie zgadzam. Wiem jak mi ten oiektyw pracowal bezs oslony i widze roznice w niektorych sytuacjach, kiedy teraz ma zalozona EW 60C.
[quote="GRZECHU"]To, czy w takim razie wogóle jest sens kupować osłonę przeciwsłoneczną EW - 60C. :?: /quote]
Moim zdaniem jest sens.
Re: Osłona przeciwsłoneczna
Cytat:
A czy po założeniu osłony "odwrotnie" służy ona jako ochrona obiektywu. :?:
Nie wiem jak jest w innych obiektywach, ale w Tokinie 28-70/2.8 rzeczywiście można założyć osłonę odwrotnie i wówczas skutecznie zmniejsza ona całkowitą długość obiektywu :) oraz dodatkowo ochrania go.
Re: Osłona przeciwsłoneczna
Cytat:
A czy po założeniu osłony "odwrotnie" służy ona jako ochrona obiektywu. :?: Nie wiem czy się precyzyjnie wyrażiłem, ale widziałem jak osłony też się tak stosowało.Były to osłony plastikowe.
[ Dodano: 16-11-2004 ]
mam tu na myśli osłone do obiektywu canon ew - 60c :D
Jak eos-a mam w torbie, a na obiektywie siedzi EW-60C, to wlasnie oslone mam zwykle zalozona 'na wspak'. Zajmuje to na dlugosc mniej miejsca w torbie foto. Funkcje ochronne dla obiektywu tak zalozonej oslony sa chyba niezbyt rozbudowane. No chyba, ze przed niektorymi i specyficznymi uderzeniami bocznymi ;-) Tyle, ze osoly przecuwslonecznie nie do ochrony obiektywu zostaly wymyslone.
Za EW-60C dalem w swoim czasie 100 czy 110 zl. Na allegro widzialem je za 60-80 zl.