Pytanie jak w temacie co ma lepszy -patrz dokładniejszy AF.
Jak wyglada szybkość?
A może jest ktoś kto miał ma te daw body i porównywalne szkła?
Michał
Wersja do druku
Pytanie jak w temacie co ma lepszy -patrz dokładniejszy AF.
Jak wyglada szybkość?
A może jest ktoś kto miał ma te daw body i porównywalne szkła?
Michał
Ci co mają D200 napiszą, że D200 a Ci co mają 30D też napiszą po swojemu i zaraz będzie niezła jatka. Myślę, że są to układy AF podobnej klasy.
nie wiem jak jest w 30d, ale 5d ma lepszy af niz d200Cytat:
Zamieszczone przez fotna
Pytanie czy bedziesz uzywal obiektywow ktore pozwola zobaczyc jakakolwiek roznice? ;)
Moduł AF w D200 jest zdecydowanie lepszy - jest czulszy (-1 do 19EV), i posiada więcej trybów pracy. Natomiast w 5D istotnie zastosowano unowocześniony moduł, być może lepszy niż w D200.
Poczytaj na Forum Nikona. Jest tam wątek o AF w D200. Zależy to dość silnie od obiektywu (jak zresztą i w canonie). W obiektywach ze śrubokrętem jest ślamazarny w Profi AF-Sach to pierwsza liga.
Wg. mojej subiektywnej oceny AF w 30D nie jest tytanem szybkości ale z L-ką potrafi zaskoczyć in plus. Dla mnie zakres działania (rozmiar punktów w 30D) jest czasami zbyt mały.
Dużo też zależy co będziesz chciał fotografować.
Jakby nie patrzeć to pełna klatka, większe lustra i tym samym więcej światła dla AF, więc identyczny układ AF w obu aparatach działałby tak samo na 5D w warunkach o 1EV gorszych.Cytat:
Zamieszczone przez czornyj
Jakie tryby pracy AF masz na mysli??Cytat:
Zamieszczone przez czornyj
Marcin
Nie chcę wyręczać kolegi ale mogł mieć na względzie min. takie kwestie jak TA. Jest to bardzo przydatne np. w fotografii przyrodniczej.
A 1Ds ma lepszy AF niz 5D. A 1D ma lepszy niz 1Ds ;-) Tylko co z tego? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez sven
Tak na dobra sprawe pytanie o szybkosc AF jest czysto onanistyczne, bo nie wyobrazam sobie, zeby ktokolwiek przy wykorzystaniu takiego samego obiektywu byl w stanie odroznic 30D od D200 po szybkosci AF ;-)