-
[jpl]Amator
Kilka zdjęć z wyprawy do ruin zamku Krzyżtopór.
1.
2.
3. W zamku jest (było) 365 okien, tyle ile dni w roku (mniej więcej).
4.
Ufortyfikowany pałac Krzyżtopór był budowany w latach 1624-44. Jego nazwa pochodzi od krzyża będącego symbolem wiary oraz topora z herbu fundatora zamku Krzysztofa Ossolińskiego. Wkrótce po zakończeniu budowy zamek został ograbiony przez Szwedów w czasie potopu. Ostatecznie zamek został zniszczony przez Rosjan, sto lat później, w czasie walk z wojskami konfederacji Barskiej.
Według jednej z legend zamek nawiązuje do symboliki liczb kalendarza. Cztery baszty to cztery kwartały w roku, wielkich sal było tyle ile miesięcy w roku, pokoi tyle ile tygodni a okien było tyle ile dni w roku.
Zachowało się 90% murów zamku w związku z czym istnieją plany odbudowy pałacu.
Więcej znajduje się w galerii.
-
pierwsze bardzo ciekawe.
kadr fajny,światełko też...
gdyby to był RAW to możnaby było naprawdę świetną rzecz z tego stworzyć.
-
Yyyyyy, to było z rawa i miało być the greatest... :)
-
Niektorzy preferuja delikatna obrobke... Chyba to i dobrze.
-
mnie chodziło o te cienie...
gdyby ich nie było i ciut jeszcze kolorki takie "tajemnicze" zrobić byłoby ekstra.
ale i tak jak dłużej wpatruję się w ten kadr to obraz fajnie wciąga:)
-
A mnie sie podoba tak jak jest.
-
A masz podobne wrażenie jak ja że to zdjęcie przy dłuższym wpatrywaniu się trochę przypomina 3D... ? popatrz przez chwilę na centralny punkt na dachu:)tam gdzie zbiegają się te pręty - fajnie wtedy wygląda cała reszta...
-
Trzy zdjęcia z 7. Festiwalu Tańców Dworskich Cracovia Danza z części odbywającej się na Rynku w Krakowie.
5. Zespół Bassdance:
6. Sbandieratori z Rione Santo Spirito Miasta Ferrary we Włoszech, czyli pokaz żonglerki flagami (zdjęcie technicznie trochę niedomaga):
7. "Maskarada Królowej Bony" w wykonaniu Baletu Dworskiego"Ardente Sole":
Więcej zdjęć w galerii.
-
Heh - tytul wątku wygląda jakby kolejny robot wpadł na forum i zaczął spamować ;)
-
No wlasnie mialem juz to kasowac.. :mrgreen: