Filtr polaryzacyjny kołowy, oczywiście ;)
Czy ktoś mógłby coś powiedzieć o jego zastosowaniu zimą ?
Wersja do druku
Filtr polaryzacyjny kołowy, oczywiście ;)
Czy ktoś mógłby coś powiedzieć o jego zastosowaniu zimą ?
Ale o co konkretnie pytasz? Zimą jak i latem. Kontrasty, niebo, odbicia...
Temat otwarty - pytam o efekty i doświadczenia, bo ja akurat ich nie mam.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Efekty zimą są takie same jak latem - zmienia kontrast i likwiduje odbicia. Pora roku nie ma znaczenia.
O doświadczeniach poczytasz na forum.
M@riusz
Było tu już trochę na ten temat :) Sporów też.
Wystarczy pamiętać, ze polar zmniejsza kontrasty. Na zdjęciach skutkuje to:
- pomaga w kontroli odblasków do likwidacji włącznie,
- sprawia, że szyba staje się przeźroczysta,
- pogłębia barwy (redukując odblaski),
- wygasza lub osłabia szkodliwe odbicia światła (bliki),
- może wydatnie zmniejszyć niepożądane odbicia, refleksy z powierzchni (jeśli są spolaryzowane)
- wygasza odblaski z wody, szkła, lakieru, asfaltu, drewna, sierści psa itp. itd. dzięki temu można "zobaczyć" to co jest pod wodą w jeziorze lub rzece.
Te wszystkie efekty, w kółko Macieju, to jedno i to samo - zmiana/redukcja kontrastu sceny.
Zimą i latem działa TAK SAMO :)
Janusz
No, nie zapominajmy, że czasem polar też zwiększa kontrasty, jak go prostopadle ustawić :twisted:
Zmniejsza kontrast sceny. Może podnosić kontrasty lokalne co powoduje wrażenie większej ostrości :)Cytat:
Zamieszczone przez M@riusz
Janusz
:) Jak dobrze ustawić to nic nie zmieni poza zmniejszeniem światła czyli wydłużeniem ekspozycji.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Tego to nie byłbym taki pewny. W ogólnej sytuacji to nie przejdzie. PRzecież polaryzacja może być różna z róznych częsci kadru. No, chyba że go tyłem na przód założysz ;) Jakoś nie słyszałem o naturalnych źródłach polaryzacji kołowej :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
niekoniecznie; fotografowales kiedys w gorach; bialy snieg, niebieskie niebo? w takiej sytuacji zdecydowanie zwieksza kontrast scenyCytat:
Zamieszczone przez Janusz Body