20D EX580 tamron 28-75 i duzy kościół
Ostatnio rodzina zatrudnia mnie jako fotografa okolicznościowego, robię to z przyjemnością ale nie lubię dawać plamy w takich sytuacjach a trafiły sie chrzciny w weekend...
Koścłó klimatyczny, bardzo wysoki, daleko od ścian więc nie ma od czego odbić lamy. Swiatła tyle że na iso 1600 f 2,8 czas 1/40
Poczatkowo spróbowalm z lampą iso 400 ale **** szczególnie jak fotografuje się rodziców i chrzestnych z boku. Poprawnie naświetlony jest tylko środek, ostatnia osoba ciemna nie wspomnę o ścianach-tragedia zero klimatu. Szybciutko przestawiłem na parametry bez błysku. Klimat na zdjeciach jest, wszystko pieknie oświetlone. Tylko niestety f,2,8 iso 1600 i wychodzi to tak jak może wyjść czyli mydełko bo ta czułość sporo gubi. Swoją drogą testy iso na dprview są robione z lampa a szumy i ostrość w dobrym świetle wyglądają duzo lepiej. Bez lampy w warunkach kościelnych ciezko o przyzwoitą ostrość w punkcie ostrzenia - po prostu na tych zdjeciach nie ma wyraźnej ostrości
W sumie teraz załuję że nie zaryzykowałem iso800 i 1/20sek...
CZy ma ktoś jakieś większe doświadczenia, więcej prób w takich warunkach?
Może powiniemem przejść na maual, ustawić to iso 800, czas 1/50 i dopalić lampą. ? nie miałem czasu na próby a szkoda:(