-
Przenośny dysk :)
Witam.
Posiadam aparat Canon A75.
Zastanawiałem się czy jest możliwe by nie uzywając czytnika kart, jedynie przez podłączenie do koputera przez USB, pamięć karty CF wykożystać jako przenośny dysk do wszelkiego rodzaju plikków, tak jak na przykład mają Samsungi (co do innych aparatów to nie mam pojęcia).
Jedynie co mogę zrobić to przerzucać wcześniej zrobione zdjęcia (nie zmodyfikowane w żaden sposób)oOprogramowaniem Canona. :confused:
-
Ogólnie jest jakiś sposób. Ale szkoda zachodu. Czytniki są tanie.
-
np sandisk robi karty SD ktore sie doslownie lamia. odslaniaja wtedy lacze USB. Gdzies kiedys widzialem przejsciowke z CF na SD :D
Jest to jakies rozwiazanie :P
-
hehehe.
ale to taniej chyba pendrive`a kupić...
albo całe stadko pendrive`ów. ;)
-
Wszystko można ale po co? To takie wynalzaki, które mają dość wątpliwą przydatność.
-
No jasne że najlepiej kupić czytnik za pare groszy i po sprawie.
Zastanawia mnie czmu w Canonach nie dali mozliwości przrzucania na karte bezposrednio przez kabel zdjec i wszystkiego co się da. Karty 1GB mozena juz kupic niedrogo, a czesto wpadam do znajomych z aparatem i chciałbym przerzucic pare dupereli z ich kompa.
Przydatność leży raczej we własnej gestii, np sąsiad do mnie cały czas ze swoim małym samsungiem a40 wpada, a to zeby mu jakies programy, sterowniki czy cos innego przeżycic (nie ma biedak napędu FDD:).
I czy to byłby jakiś problem ze strony producetów gdyby coś takiego zrobili?? Co do pen driveów, to oczywiście że można :) (ja sam mam 8,4 GB dysk który przeżył duuuużo) ale chodzio mnie w tym przypadku o aparat.
-
Canonem za to mozna sterowac z poziomu komputera... Pewnie ten jego maly samsung tego nie ma.
-
nie rozumiem czemu nie można korzystać z aparatów Canona jak z dysku. Mam Olympusa i normalnie podpinasz poprzez usb i jest widoczny jak dysk. Inna sprawa to prędkość odczytu i zapisu. Dlatego wolałem szybko kupić mały czytnik kart. Wszystko idzie znacznie szybciej.
-
bo dslr canona kosztuje jakies 3-15k :> i raczej dysk przenosny jest tanszy :D
-
nie chodzi tylko o dslr - jakbyś poczytał trochę wczesniej i uwazniej to byś zapewne się kapnął :)
no chyba że A75 to jakaś nieznana mi lustrzanka