:oops: zaczyna meczyc mnie wpatrywanie sie w maly wizjer 350d, czy zatem istnieja jakies przystawki, okulary lub jakies przerobki domowej roboty dzieki ktorym wizjer w 350d moglby byc wiekszy .... czy nic sie z tym juz nie da zrobic :(:confused:
Wersja do druku
:oops: zaczyna meczyc mnie wpatrywanie sie w maly wizjer 350d, czy zatem istnieja jakies przystawki, okulary lub jakies przerobki domowej roboty dzieki ktorym wizjer w 350d moglby byc wiekszy .... czy nic sie z tym juz nie da zrobic :(:confused:
szkoda ze nie ma mozliwosci podpiecia jakiegos okularu o wiekszej srednicy :(
"gwozdzt" dzieki za przypomnienie ale to znam tylko ze to b. duzy koszt:( i troche niewygodne
ho ho ho. c350d to nie średni format z kominkiemCytat:
Zamieszczone przez fmagik
zawsze możesz wymienić matówkę na jaśniejszą ceny od 250 - 350
Możliwość podpięcia jak najbardziej jest, tylko "okular" trzeba by wykombinować.Cytat:
Istnieje np. taki "okular"
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=12881
ale on zdaje się będzie miał działanie odwrotne do tego, czego oczekujesz.
Canon Magnifier SCytat:
http://www.majid.info/mylos/weblog/2003/07/06-1.html
Można użyć "lupki" powiększającej.
Ja z 20 używam na stałe nikonowskiej DK-21m która daje powiększenie 20% (fizycznie nie jest idealnie dopasowana, ale się dobrze trzyma).
Wszyscy producenci mają lupy powiększające do ręcznego ostrzenia ale ich powiększenie wynosi od 2,5x w górę i jest za duże do kadrowania. Obcina co najmniej rogi z pełnego widoku. Dlatego mają one mechanizm szybkiego odchylania na czas kadrowania.
350 ma tak mały wizjer, że można by pokusić się nawet o stałe 2x powiększenie z widocznością całego kadru i wyświetlacza. Zdziwiłem się, gdy po podłączeniu wziernika kątowego Minolty z 2x powiększeniem, było wszystko widać. Było oczywiście ciemniej.
"Fizycznie" do wizjera C pasuje spora ilość dodatków Pentaksa, Minolty i Olympusa. Na pewno Olympus ma dodatkowy okular powiększający nakładany na stałe na wizjer. Przed zakupem należy jednak sprawdzić czy pasuje mechanicznie jak i optycznie.
Jak się ma znajomego optyka można spróbować zrobić coś takiego samemu - poważnym problemem będą zniekształcenia na brzegach kadru i mocowanie fizyczne.
Pozdrawiam,
Darek
Sam własnie się zastanawiam nad takim czymś (z tym że do 300D). D.D. powiedz jak się sprawdza DK-21m przy MF? Duzo pomaga to powiększenie 1.17x ?
Znacie jakieś sklepy internetowe gdzie znajduje się troche tego typu towaru? Ja jedynie widzialem na allegro DK-21m
Interesują mnie "powiększalniki" zakładane na stałe. Chciałbym aby mimo jego obecności można było dobrze kadrować, ale aby również polepszał możliwości ostrzenia MF.
Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedzi.
To fakt..wizier jest troche za mały..mogli by zrobić nieco większy...