[Problem] EOS10D RAW plus PSCS - czy to tak ma być ?
Mam pytanko
Bo wydaje mi się że coś jest nie tetes z wywoływaczką RAWów w PSie , albo ja tego nie rozumiem, albo nie umiem ogarnąć tematu ... nie wiem,
W każdym bądz razie - robiąc fotki w RAWie moim 10D, przeglądam je dla przykładu w ACDSee LINK , jak rozumiem wyświetla mi się tutaj zaszyty w RAWie - jpg ?
No a idąc dalej chcę "wywołać' RAWa w PS CS i wydawać by się mogło że na ustawieniach defaultowych i white balance "as shot" obraz wyjściowy powinien być identyczny z tym zapisanym dla zaszytego jpga ....
Ale nie jest LINK , wyjściowy materiał jest jakiś taki przymglony i wyszarzony - czyli znaczy nie bierze wogóle pod uwagę ustawieńużytych dla zaszytego jpg-a.
Czy to tak ma być ? Bo jeśli tak to kiepsko ...
A może da się gdzieś ustawić, żeby odczytywał ustawienia z zaszytego jpga ?
Pozdro
Baldi
Re: [Problem] EOS10D RAW plus PSCS - czy to tak ma być ?
Cytat:
Zamieszczone przez Baldi
Mam pytanko
Bo wydaje mi się że coś jest nie tetes z wywoływaczką RAWów w PSie , albo ja tego nie rozumiem, albo nie umiem ogarnąć tematu ... nie wiem,
W każdym bądz razie - robiąc fotki w RAWie moim 10D, przeglądam je dla przykładu w ACDSee
LINK , jak rozumiem wyświetla mi się tutaj zaszyty w RAWie - jpg ?
ACDSsee zapewne korzysta z bibliotek (.dll) z SDK Canona - tak samo jak: BreezeBrowser no i konwertery Canona dlatego widzisz w ACDSee to co w sofcie Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez Baldi
No a idąc dalej chcę "wywołać' RAWa w PS CS i wydawać by się mogło że na ustawieniach defaultowych i white balance "as shot" obraz wyjściowy powinien być identyczny z tym zapisanym dla zaszytego jpga ....
Ale nie jest
LINK , wyjściowy materiał jest jakiś taki przymglony i wyszarzony - czyli znaczy nie bierze wogóle pod uwagę ustawieńużytych dla zaszytego jpg-a.
Czy to tak ma być ? Bo jeśli tak to kiepsko ...
A może da się gdzieś ustawić, żeby odczytywał ustawienia z zaszytego jpga ?
Pozdro
Baldi
PS CS NIE korzysta z bibliotek Canona. Jest to konwerter produkcji Thomasa Knolla, autora PS. Ponieważ plik raw tak naprawdę jest plikiem szarości (brak info o RGB) coś musi potem ten kolor nadać na podstawie różnych wartości szarości. To jest algorytm mozaikowy czy jakoś tak. Dodatkowo dochodzi jeszcze kwestia poprawnego odczytu balansu bieli. Powyższymi informacjami Canon nie chce się dzielić z Adobe. Dlatego też PS CS tak naprawdę zgaduje i WB i odwzorowanie kolorów. I dlatego w PS CS widzimy to co widzimy. Według wielu (w tym według mnie) od wersji 2.3 odwzorowanie kolorów jest bardzo bliskie temu co widzimy w sofcie Canona. PRO używają każdego z konwerterów do określonego koloru (dominującego) w danym zdjęciu :!:
Jeśli chcesz uzyskiwać z CS zadawalające rezultaty polecam wzorniki Gretag Mackbeth lub karty szarości do ustawiania WB. Poza tym wartości WB w CS uzyskiwane są w sposób bardziej naturalny. Thomas bierze dany model aparatu, w warunkach ściśle określonych wykonuje zdjęcia pewnie tablicom / wzornikom za każdym razem odpowiednio dobierając WB w korpusie. Niezgodność wynikająca pomiędzy tym co widzimy w CS a w programach opartych na SDK Canona bierzę się z ciężkiej pracy inżynierów Canona :wink: . Wiedza ta jak wszyscy wiemi jest super hiper tajna i nic nie wskazuje na to by Canon na chwilę obecną chciał się nią podzielić - w jednym z wywiadów w Sieci dyrektor Canon Europe stwierdził, że nie widzą potrzeby partycypowania w projekcie DNG
Re: [Problem] EOS10D RAW plus PSCS - czy to tak ma być ?
Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
PS CS NIE korzysta z bibliotek Canona. Jest to konwerter produkcji Thomasa Knolla, autora PS.
Podobno PS korzysta z fragmentów kodu Dave'a Gibbonsa znanych jako dcraw.
Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
W RAW nie jest nic dodatkowo "zaszyte" poza exif - nie jest bo nie moze i tak plik jest juz duzy a musialby byc jeszcze wiekszy.
JPG jest zaszyty w RAWie, przynajmniej w 10d i 300d. Wszystko wskazuje na to, że to właśnie on jest wyświetlany przy najszybszym preview (np. rozmiar zmienia sie zgodnie z ust. w custom functions, czas dekodowania jest b. krótki). Irfan pozwala na podgląd zarówno zaszytego jpg, jak i dekodowanie raw na dwa sposoby (canonowski i prywatny). BTW. jest to niezły sposób na przetestowanie obu algorytmów.
Rozmiar RAW tez nie jest tak duży. Trzeba pamiętać, ze na każdy pixel przypada 1.5 bajta danych więc, cały raw przed kompresją by miał 9MB. Trochę kompresji, mały jpg i zgadza się.
Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Nie wiem dokladnie co i jak jest zapisane w 12 kanalach - prawdopodobnie uzywany jest model HLS (Hue Lightness Saturation) ale tylko p.podobnie - malo mnie to w sumie interesuje Smile bardziej jestem zainteresowany tym co mozna z tego wyciagnac.
12 kanałów? Chyba 12 bitów! Model używany to mozajka RGB -> link