Obróbka zdjęć w Androidzie
Galaxy Edhance-X to przykład zastosowań AI do obróbki zdjęć (jpg, RAW) w Andoidzie.
Samsung rozwija go intensywnie 3 lata, najnowsza wersja to 15.03
Aktualnie to zbór 23 funkcji w 6 grupach (sugestie, ton koloru, szybkie, osoby, kreatywne, przekształcenia) i można pobierać dodatkowe pomiędzy wersjami, teraz takimi są CameraShift oraz SkyGuide (oznacza na zdjęciu niebia gwiazdozbiory)
Dla konkretnego zdjęcia aktywne są tylko te funkcje które AI uznało że można lub że należy poprawić by uzyskać poprawne (zgodne z regułami i "tak jak większość w necie" wyglądają tego typu zdjęcia)
Na początek po wczytaniu zdjęcia do programu pokazuje się funkcja magia oraz zbiór funkcji które należy poprawić. Można indywidualnie albo magia zrobi to razem.
W aktualnej wersji Edhance-X nie można regulować wielkości wpływu wybranej funkcji na zdjęcie, można tylko albo użyć albo nie używać.
W ton koloru jest : rozjaśnij, HDR oraz koloruj (nie udało mi się by było aktywne)
jp
Odp: Obróbka zdjęć w Androidzie
Wiesz może, dlaczego to jedna z najgorzej ocenianych przez użytkowników aplikacji. Naprawdę jest tak beznadziejna i daje tak koszmarne efekty?
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Wiesz może, dlaczego to jedna z najgorzej ocenianych przez użytkowników aplikacji. Naprawdę jest tak beznadziejna i daje tak koszmarne efekty?
Na początku miała tylko wady, ja także na portalu producenta je wytykałem.
Tylko jpg, tylko w pozycji portret i tylko jednym (małym) rozmiarze na ekranie monitora, niespójne wyniki itd.
Ta wersja jest już bez grzechów głównych.
Teraz będę się jej uczył/testował. Na razie jest (dla mnie) ok
Nie wiem ile prawdy jest w info że korzystać będzie z GPS by wiedzieć/lepiej dopasowywać typ zdjęcia do profilu zarówno podczas jego obróbki jak i przy tworzeniu pliku wynikowego w trakcie robienia zdjęcia o ile się go wtedy będzie stosować
jp
Adobe od dawna prowadzi na Androidzie LR i ostatnio wprowadziło wersję wstępną PS i ją sukcesywnie rozwija.
Parę tygodni temu (gdy jeszcze miałem także dostęp do Win) porównywałem Androidowe LR for Samsung z LR Win 10, funkcjonalność taka sama, trochę inny interfejs użytkownika. Na moim (był stary) kompie wszystko było wolniej niż na smartfonie czy tablecie (dla plików z aparatu Sony)
Na portalach smartfonowych pisze się o kilku różnych programach do obróbki zdjęć.
Myślę że LR oraz edytory producenta smartfona w pełni mogą zaspokoić te potrzeby
jp
2 załącznik(ów)
Przepraszam kol. Cybulski że bez pytania
Chodziło o zdjęcie BW ze smartfona.... zapamiętałem je gdy założyłeś wątek, bardzo fajne
To oryginalne zdjęcie BW ze smartfona
Załącznik 20871
To po Edhance-X, magia w skład której było także koloruj
Załącznik 20872
Fajnie by było gdyby kol. Cybulski miał kolorowy oryginał i tutaj wgrał
jp
https://flic.kr/p/2ouU7MY
Ale też nie wiem czy nie był pociągnięty w telefonie.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Dzięki.
Widać że w tej wersji Edhance-X koloruj "to co mógł" zrobił jako-tako, mógł lepiej
I może w następnych wersjach doda czerwony kolor w dolnej części kadłuba ?
jp
Do zabawy na telefonie z androidem, stary Huawei, używam przeważnie snapseeda. Na iPhonie już system zawiera opcje korekty które mi wystarczają, tutaj snapseed też mam ale używam rzadko.