Problem w AF na dalszych odległościach Canon EF 135L
Mój ulubiony obiektyw sprawił mi psikusa. Nagle przestał ustawiać ostrość na cele w odległościach powyżej 5m. Na r6 i r6mk2 pojawia się czerwony kwadrat i ostrość jest przed obiektem. Przy ręcznym ustawianiu ostrości potwierdza prawidłowo więc coś nie tak musi być z silnikiem?
Ma ktoś sprawdzony serwis gdzie mogę go wysłać? Z roclub mam mieszane doświadczenia.
Odp: Problem w AF na dalszych odległościach Canon EF 135L
Pytanie podstawowe - nie przestawiles na obiektywie pstryczka od ograniczania af?
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Pytanie podstawowe - nie przestawiles na obiektywie pstryczka od ograniczania af?
Myślałem, że takie pstryczki zmieniają tylko MFD, zawsze jednak jest do nieskończoności.
Zmieniałem ale to ogranicznik z bliska 0.9 i 1.5 metra k więcej. Nieskończoność powinna zawsze być, to nie macro.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Zmieniałem ale to ogranicznik z bliska 0.9 i 1.5 metra k więcej. Nieskończoność powinna zawsze być, to nie macro.
A próbowałeś wrócić do poprzedniego ustawienia?
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Jak by była zawsze to ogranicznik byłby bez sensu. Niestety sam się na tym łapię i używam tej funkcji b.rzadko.
Limiter jest od nie do. niestety nie ostrzy na dalsze bez znaczenia na jakim dystansie jest ogranicznik. Nawet spróbowałem innego adaptera bez skutku.
Sprawdziłem na spokojnie w dzień i niestety nawet manualnie nie mogę wyostrzyć w nieskończoność.
no to szkło do serwisu.. może jest już wiekowe i ma zajechany silnik i cały mechanizm, tak czasem się dzieje w starych EFach