Czy tak łatwo uszkodzić matrycę w bezlustrach? (laser z Volvo)
Pytanie trochę z innej beczki. Wiem że to nie do końca miejsce na to ale nie chce zakładać nowego wątku. Szukając właśnie R6 i R na popularnych aukcjach natknąłem się na Rke w cenie 1200 PLN. Wiadomo od razu że coś jest na rzeczy skoro taka cena. Uszkodzona matryca. Sprzedający podaje że powodem tego jest laser w samochodzie Volvo. I tu moje pytanie : czy naprawdę tak łatwo jest uszkodzić dzisiaj matrycę a bezlustrach ? Słyszałem o koncertach, teraz to podczas sesji samochodowej. Strach spust migawki naciskać ;)
Odp: problem z 6d i sigmą 35 1.4
Bierz ode mnie R za 3,5K z przebiegiem około 10,5k. Nie sfilmowała i nie sfotografowała ani jednej sceny z Gwiezdnych Wojen :mrgreen:
Tylko szybko, bo we wtorek w przyszłym tyg idzie nieodwaracalnie pod młotek.
https://www.olx.pl/d/oferta/aparat-c...lx_pro_listing
Ale agresywny marketing :D
Dzięki nie skorzystam - za daleko ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Qbańczyk
Ale agresywny marketing :D
Dzięki nie skorzystam - za daleko ;)
Czasami człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy, że minęła go okazja życia... :D
Nic agresywnego. Foć tym co masz. Udanych kadrów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Bardzo dobra oferta. Brałbym od sprawdzonego usera :)
--- Kolejny post ---
Z drugiej strony jak zobaczyłem jakiś czas temu ceny używanych R to stwierdziłem że swoją musiałbym puścić po jakiś śmiesznych pieniądzach więc ją sobie zostawiam. Bo U mnie przebieg większy o 120tys klatek :D i bardzo mi pasuje do kompletu z R5, na manuale na przykład. Za dobre to body żeby aż po tyle oddawać. Juz prędzej bym sprzedał chyba a7iii niż Canona R :D ale to tylko moja opinia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Qbańczyk
Pytanie trochę z innej beczki. Wiem że to nie do końca miejsce na to ale nie chce zakładać nowego wątku. Szukając właśnie R6 i R na popularnych aukcjach natknąłem się na Rke w cenie 1200 PLN. Wiadomo od razu że coś jest na rzeczy skoro taka cena. Uszkodzona matryca. Sprzedający podaje że powodem tego jest laser w samochodzie Volvo. I tu moje pytanie : czy naprawdę tak łatwo jest uszkodzić dzisiaj matrycę a bezlustrach ? Słyszałem o koncertach, teraz to podczas sesji samochodowej. Strach spust migawki naciskać ;)
O laserze z samochodu jeszcze nie słyszałem... chodzi o światła laserowe czy coś innego?
Odp: Czy tak łatwo uszkodzić matrycę w bezlustrach? (laser z Volvo)
Zgaduję, że o to może chodzić:
https://www.volvocars.com/pl/support...801e800997717/
"czujnik laserowy zalicza się do klasy 3B według normy IEC 60825-1. Laser klasy 3B nie jest bezpieczny dla oczu i może spowodować uszkodzenie wzroku."
Czyli możliwe jest uszkodzenie też matrycy, jak na koncertach z laserami niewiadomego pochodzenia.