R8 zawiesza się po podpięciu szkieł RF
Wczoraj napisał do mnie znajomy, który gdzieś we wrześniu 2024 r. kupił R8. Od tamtego czasu używał go przez adapter (oryginalny) ze szkłami EF.
Kilka dni temu pożyczył od innego znajomego RF 100-500 oraz RF 70-200/2.8 po pewnym czasie R8 wywalał na ekranie, że przesłona "00" oraz aparat ulegał takiemu zawieszeniu, że trzeba było wyciągać akumulator z body. Zwiecha nie robiła się od razu...
Zasugerowałem, że może jakiś problem ze sykami, bo przecież nie podejrzewamy, że oba szkła walnięte, tym bardziej, że u tego drugiego znajomego (od którego były pożyczone szkła) działają bez problemu. Pomyślałem, że może adapter skoro tak długo był nałożony to coś spowodował, ale znajomy twierdzi, że styki wyglądają OK. Z drugiej strony, gdyby był jakiś problem z komunikacją body - szkło, to chyba raczej powinno jakiś error wywalić z numerkiem na ekranie, a nie robić taką zwiechę...Takie moje przemyślania :roll:
Macie może jakieś pomysły, albo spotkaliście się gdzieś w sieci z takimi problemami z R8? Ja przyznam, że pierwszy raz z taką sytuacją się spotkałem. Oczywiście jak będzie się powtrazać, to body pojedzie na gwarancję, na sprawdzenie, ale może jest coś co znajomy przeoczył:?:
Firmware aparatu jest aktualne.
Odp: R8 zawiesza się po podpięciu szkieł RF
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Wczoraj napisał do mnie znajomy, który gdzieś we wrześniu 2024 r. kupił R8. Od tamtego czasu używał go przez adapter (oryginalny) ze szkłami EF.
Kilka dni temu pożyczył od innego znajomego RF 100-500 oraz RF 70-200/2.8 po pewnym czasie R8 wywalał na ekranie, że przesłona "00" oraz aparat ulegał takiemu zawieszeniu, że trzeba było wyciągać akumulator z body. Zwiecha nie robiła się od razu...
Zasugerowałem, że może jakiś problem ze sykami, bo przecież nie podejrzewamy, że oba szkła walnięte, tym bardziej, że u tego drugiego znajomego (od którego były pożyczone szkła) działają bez problemu. Pomyślałem, że może adapter skoro tak długo był nałożony to coś spowodował, ale znajomy twierdzi, że styki wyglądają OK. Z drugiej strony, gdyby był jakiś problem z komunikacją body - szkło, to chyba raczej powinno jakiś error wywalić z numerkiem na ekranie, a nie robić taką zwiechę...Takie moje przemyślania :roll:
Macie może jakieś pomysły, albo spotkaliście się gdzieś w sieci z takimi problemami z R8? Ja przyznam, że pierwszy raz z taką sytuacją się spotkałem. Oczywiście jak będzie się powtrazać, to body pojedzie na gwarancję, na sprawdzenie, ale może jest coś co znajomy przeoczył:?:
Firmware aparatu jest aktualne.
A dane do korekcji obiektywu dostępne w aparacie?
Ma to sprawdzić, też o tym myślałem, ale czemu miało by nie być skoro jak ja kupiłem np. R6m2 to wszystko miałem wgrane.
Jak podłączyłem konwerter X2 do 100-500 to też miałem przysłonę 00 i musiałem wgrać dane do R6. Ale ta zawiecha źle wygląda, może to za ciężki sprzęt jak na R8 i coś tam się odgina.
--- Kolejny post ---
Do R6 musiałem zawsze wgrywać dane nowych obiektywów, mimo aktualnych aktualizacji. Ale już w R5II jest wszystko co mam fabrycznie wklepane.
OK, to może być jakiś trop. Przekazałem info.
Znajomy rzeczywiście nie miał wgranych profili tych szkieł. Wgrał, ale testy zrobi dopiero w weekend, postaram się wrócić z informacją zwrotną. Miejmy nadzieję, że to było to.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Znajomy rzeczywiście nie miał wgranych profili tych szkieł. Wgrał, ale testy zrobi dopiero w weekend, postaram się wrócić z informacją zwrotną. Miejmy nadzieję, że to było to.
Powiem Ci tak. W r6 z Sigmą 35A miałem dosyc często te kwaitki. Pomogła wymian płyty ale nie do końca bo czasami przy przepięciu szkieł pojawia się F00. A czasami wyskakuje błąd wyczyść styki. Dzieje się to zazwyczaj jak robię fotki z żabiej perspektywy w serii. Co najlepsze potrafi tez wywalić 00 z RF85 przy przepinaniu. Zwykle poruszenie szkłem na boki pomaga. Nie doprowadza do resetu aparatu.
Miałem to sam z sigmą, za każdym razem okazywało się, że obiektyw nie zaklikał się dokładnie w przejściówce. Musiałem wyjąć, założyć jeszcze raz i sprawdzić, czy dobrze siedzi.
--- Kolejny post ---
Umknęło mi, że chodzi o szkło RF... (sorry).
Akurat EF-y przez adapter śmigają u niego bez problemu :)