2 załącznik(ów)
Viltrox AF 35mm f/1.2 LAB pełna klatka z mocowaniem Sony E, jak i Nikon Z
Viltrox AF 35mm f/1.2 LAB Sony E zostanie zaprezentowany przed pokazem CP+
Załącznik 19350
Ten obiektyw będzie pierwszym obiektywem VILTROX z autofokusem i dużą przysłoną F1.2, kompatybilnym z pełnoklatkowymi korpusami. Oczekuje się, że będzie dostępny zarówno z mocowaniem Sony E, jak i Nikon Z.
Oczekuje się, że korpus obiektywu będzie lżejszy niż Nikon Z 35mm F1.2 S , a oczekiwana cena będzie stanowić zaledwie jedną czwartą ceny Nikona Z 35mm F1.2 (czyli około 700 USD). Jest to również połowa ceny Sigmy 35mm f/1.2 FE.
Seria „LAB” to ich najwyższej jakości linia i obejmuje istniejący Viltrox 135 mm f/1.8 FE LAB . Plotki głoszą, że w 2025 r. zostaną ogłoszone dwa kolejne obiektywy stałoogniskowe f/1.2:
Obiektyw 50 mm f/1,2 AF FF „LAB”
Obiektyw 85 mm f/1,2 AF FF „LAB”
Załącznik 19351
O obiektywie Viltrox AF 135 mm f/1.8 LAB dużo pozytywnie pisano już wcześniej
Odp: Viltrox AF 35mm f/1.2 LAB pełna klatka z mocowaniem Sony E, jak i Nikon Z
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
No ciekawie się robi
Bardzo ciekawie rzekłbym bo seria LAB Viltroxa to jak L-ki u Canona, czy ART-y u Sigmy. A że ony Viltrox AF 35mm f/1.2 LAB ma kosztować połowę ceny znakomitej Sigmy ART 35 mm f/1.2 DG DN za 6 590 zł/2 = to niby wychodzi 3.295 zł. Nawet przy kwocie 4k zł cena tego Viltroxa AF 35mm f/1.2 LAB będzie zabójcza chociażby dla Nikkora Z 35 mm f/1.2 S z ceną 13.999 zł i "reszty świata"
Tak więc po raz kolejny okazuje się, że można coś zrobić w klasie profesjonalnej do 4k zł zamiast 14k zł. :mrgreen:
No i wygląda na to, że w 2025r. wjadą jeszcze 50mm 1.2 LAB i 85mm 1.2 LAB :)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Tak więc po raz kolejny okazuje się, że można coś zrobić w klasie profesjonalnej do 4k zł zamiast 14k zł. :mrgreen:
Pewnie dużo też zależy jak bardzo ma być wyśrubowany ten "1.2". Pewnie każdy promil lepiej to dużo więcej optyki i kasy za takie coś nie mówiąc już o zapłacie za sam brand.
Tak ciekawości - jaka najtańsza pełna klatka ma do tego sens?
Możecie podać kilka modeli.
Chyba najtaniej pierwsza a7 pełnoklatkowe...potem a7ii juz ze stabilizacją,bo pierwszy jej nie posiadał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Tak ciekawości - jaka najtańsza pełna klatka ma do tego sens?
Możecie podać kilka modeli.
W Sony najniższy sensowny model to SONY A7III z uwagi na rewelacyjny AF i nową baterie wystarczającą na 1,5k zdjęć (bez oglądania co chwilę każdego na LCD oczywista ;) Używki po 4.500 zł z małym przebiegiem
W Nikonie to warto brać Nikona Z6 w pierwszej wersji - po uaktualnieniu oprogramowania AF wymiatał (używałem - to wiem co piszę). Obecnie używane Z6 chodzą w bdb cenach: 3.700 zł w stanie idealnym (2.700 klatek). Lepszej pełnej klatki w dobrej cenie, jak ww. bezusterkowy system Nikon z mocowaniem "Z" z takim dostępem do szkieł innych producentów , jak Tamron, Sigma, Viltrox , TTArtisan raczej nie znajdziecie, ale próbujcie ;)
Plusem w w mocowaniu Nikon Z jest możliwość użycia adapterów wielosystemowych np. Viltrox E-Z AF Lens Mount Adapter pozwalającego podpinać do Nikonów Z dowolne szkła z mocowanie Sony E (sumarycznie ponad 100 o ile pamiętam).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Chyba najtaniej pierwsza a7 pełnoklatkowe...potem a7ii juz ze stabilizacją,bo pierwszy jej nie posiadał.
No jednak nie.
A7 to była zabawka, A7 II był solidniejszy, ale dalej nie miał porządnego AF-a , ani też akumulatora - tak więc jedynie A7 III jest sens brać.
Też sądzę, że (a nawet tak uważam bo miasłem) w Sony to nic poniżej a7iii. Wcześniejszy AF to nie jest to samo a przecież często o AF chodzi.
Niższe modele mają tez słabą baterię.
@Bangi A7iii to już dla kogoś kto używał Canona R nie będzie zniechęcające, niższe mogą być.
Dzięki za tak szczegółowe wyjaśnienie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Tak więc po raz kolejny okazuje się, że można coś zrobić w klasie profesjonalnej do 4k zł zamiast 14k zł.
No i wygląda na to, że w 2025r. wjadą jeszcze 50mm 1.2 LAB i 85mm 1.2 LAB :)
Ja myślę, że będziesz miał na koniec miesiąca jak dobrze pójdzie niezłą zagwostkę co do wyboru obiektywów ;) Zresztą ja też.