Uniwersalny obiektyw do Canon Eos 5D mark III? Jaki?
Co moglibyście polecić nie za miliony jako najbardziej uniwersalny wybór obiektywu do 5DM3?
Bardzo bym chciał 24-70 f2.8L USM ale możne być problem z uzbieraniem 3tys ;-(. Dlatego proszę o typy obiektywów o najlepszej relacji jakości do ceny do 2000 pamiętając że to pełna klatka i nie każdy obiektyw się nadaje, jak np mój Tamron 17-50 2.8 który nie pokrywa całej matrycy czyli fotki są czarne na rogach.
Odp: Uniwersalny obiektyw do Canon Eos 5D mark III? Jaki?
Canon EF 24-105/4 L t chyba "naturalny" wybór w podanym budżecie i do podanego body.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Canon EF 24-105/4 L t chyba "naturalny" wybór w podanym budżecie i do podanego body.
Warto Twoim zdanie dozbierać do 24-70 2,8L USM Igen? czy te 800-1000 pln różnicy nie jest warte różnicy w jakości?
I tak i nie. Jak myślisz bardziej o wycieczkach itp. to IMHO 24-105 to większa uniwersalność jednak, z drugiej strony 24-70/2.8 to zawsze było topowe szkło reporterskie.
Christopher Frost mnie trochę zaraził 24-85/3.5-4.coś tam
Test jest stary, na 6D 20Mpix, ale wyszło to relatywnie dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
I tak i nie. Jak myślisz bardziej o wycieczkach itp. to IMHO 24-105 to większa uniwersalność jednak, z drugiej strony 24-70/2.8 to zawsze było topowe szkło reporterskie.
Idę zatem w kierunku 24-70 F2.8 L USM
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomky
Idę zatem w kierunku 24-70 F2.8 L USM
A konto o 1 EV większej dziury stracisz zasięg i stabilizację.
I jeśli chodzi o rozmycia i głębię ostrości to f/4 na 5D jest lepsze niż f/2,8 na 40D.
Według mnie 24-105/4 jest idealnym obiektywem uniwersalnym na pełną klatkę. Specjalnie go robili jako standard do 5D Złoty Klasyk.
Nawet się zaciekawiłem i na przykład Cyfrowe wystawiają ten obiektyw na Allegro i u siebie na stronie za około 1900 zł, nawet z gwarancją. Żeby nie było, nie jestem związany z tym sklepem, chociaż parę razy coś u nich kupiłem.
24-70/4
bardzo niedoceniany obiektyw, w odroznieniu od 24-105 uzyteczny w szerokim kacie (24-105 ponizej 32mm to czarny rozmazany wstyd w rogach)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
24-70/4
bardzo niedoceniany obiektyw, w odroznieniu od 24-105 uzyteczny w szerokim kacie (24-105 ponizej 32mm to czarny rozmazany wstyd w rogach)
No i ma stabilizację oraz dobre macro.