Canon 30D problem z rozdzielczośćią formatu RAW
witam szanowne grono
zakupiłem sobie sentymentalnie canona 30d i się zaczeło...,ale do rzeczy
ustawiam w menu jakość zdjęć RAW w rozdzielczości 3504x2336,po zgraniu zdjęcia na kompa rozdzielczość wynosi 1728x1152.O co tu chodzi,bo nie mam już pomysłów. Dodam,że aparat resetowałem do ustawień fabrycznych i nic nie pomogło,z jpg-ami nie ma problemów.
Odp: Canon 30D problem z rozdzielczośćią formatu RAW
Z tego co pamiętam w 30D nie ma żadnych możliwości zmiany rozdzielczości RAW.
Jakim programem otwierasz te RAW-y? Tu może być mina.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Z tego co pamiętam w 30D nie ma żadnych możliwości zmiany rozdzielczości RAW.
Jakim programem otwierasz te RAW-y? Tu może być mina.
wstępnie robię selekcję w FastStone Image Viewer i tam exifach pokazuje mniejszą rozdzielczość niż jest ustawiona w aparacie,..
wszędzie piszą,że w 30d jest tylko jeden RAW o rozdzielczości 3504x2336,nie ma żadnego z kompresowanego.
--- Kolejny post ---
wszystko gra,sprawdziłem na innych programach i tam się wszystko zgadza. Dzięki kolego za pomoc .Pozdrawiam.
FastStone pokazuje w RAW embedded JPG, a w starszych puszkach, czyli w 30D pewnie też, to raczej nie był full-size JPG - stąd pewnie różnica.
Natomiast pytanie czy jak takiego CR2 w FS otworzysz do edycji i zapiszesz, to czy już będzie miał właściwą dla RAW rozdzielczość?
tak,to FastStone się gubi i pokazuje inaczej,sprawdziłem w innych programach i jest wszystko ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
std72
tak,to FastStone się gubi i pokazuje inaczej,sprawdziłem w innych programach i jest wszystko ok.
Trzeba mu przestawić opcję i będzie prawdę mówił.
To nie jest cecha "sztywna"
Cytat:
Zamieszczone przez
cosinus
Trzeba mu przestawić opcję i będzie prawdę mówił.
To nie jest cecha "sztywna"
Ustawienia / Ustawienia
zakładka RAW, najważniejsza jest pierwsza opcja
Ciekawym efektem zmian tych opcji jest to, że zdjecie np przy żarówkach (i specyficznym WB) może mieć inny kolor