Generatywne AI w Lightroom
Od (wczoraj wydanej) wersji 13.3 LR dołączył do grona produktów Adobe wspierających Generative AI na bazie silnika Firefly.
Pojawił się nowy tryb "Remove", który usuwa zaznaczone elementy właśnie z użyciem Firefly.
Pierwsze próby bardzo pozytywne.
p,paw
Odp: Generatywne AI w Lightroom
jeśli będzie to działało tak sprawnie i dobrze jak w PSie to możliwe, że PS pójdzie u mnie w odstawkę bo głównie do tego go używam
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
jeśli będzie to działało tak sprawnie i dobrze jak w PSie to możliwe, że PS pójdzie u mnie w odstawkę bo głównie do tego go używam
Mam dokładnie tak samo. U mnie w zasadzie jedynym zastosowaniem PS'a było stemplowanie, które dotychczas w LR działało fatalnie.
Tak jak pisałem - wstępne próby są bardzo, bardzo obiecujące.
p,paw
ech nie działa to tak dobrze jak w PS
po usunięciu jest widoczny ślad obwódki obszaru, jak dorzucam do tego generatywne AI i maskowanie efekty są lepsze, tylko trwa to zbyt długo
na razie zostanę z PSem
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Od (wczoraj wydanej) wersji 13.3 LR dołączył do grona produktów Adobe wspierających Generative AI na bazie silnika Firefly.
Pojawił się nowy tryb "Remove", który usuwa zaznaczone elementy właśnie z użyciem Firefly.
Pierwsze próby bardzo pozytywne.
Pierwsze próby, jak dla mnie, są bardzo zachęcające. Bardzo dobre narzędzie.
Działa całkiem okay, choć faktycznie dość wolno.
Pytanie techniczne: czy LR to robi lokalnie czy konsultuje coś z centralą? :twisted:
Cytat:
Zamieszczone przez
mxw
Działa całkiem okay, choć faktycznie dość wolno.
Zazwyczaj usuwam pojedynczy obiekt i ważna jest jakość tej roboty. Tu jest bardzo dobrze. Czas nie jest zniechęcający.
Pobawiłem się tym chwilę i da się tego używać. Szkoda, że nie można tego generować lokalnie tylko za kredyty. Mam 250 na miesiąc w planie foto.
Jeśli się zaznaczy idealnie przedmiot to zamieni go na inny, a jak zaznaczy się z marginesem to usunie.