Obiektyw do 300D - koncerty
Witam,
mam nadzieję że cięgów za pytanie nie dostanę tylko rzetelną odpowiedź, w miarę możliwości. Robię foty dla portalu z klimatycznych imprez i koncertów. W wolnym czasie - foto artystyczna.
Mam do dyspozycji obiektywy dwa: kitowy 18-55 f 3.5-5.6 z którego nie jestem zadowolona, ponieważ w ciemnych pomieszczeniach nie idzie nim robić fot, oraz 50mm f 1.8 który nie raz uratował sytuację.
Moje pytanie: poszukuję obiektywu jasnego, z szerokim kątem, który, powiedzmy zamienić 2 in 1. Na koncertach musze czasem zmieniać obiektywy co w takich warunkach jest dość ryzykowne. Czy możecie mi polecić obiektyw z szerokim kątem ale jasny ? Rozglądałam się za canonem, ale może to również być coś kompatybilnego do canona. Mam eosa 300D. Oczywiście bez szaleństw cenowych, zamknijmy sie w 3tys. max. Przeglądałam tutaj obiektywy 9 http://www.photozone.de/8Reviews/index.html), ale mimo wszystko prosiłabym o porade, w końcu wielu z was o wiele lepiej się na tym zna, niż ja...
Z wstępnych oględzin i testów czytałam o:
Sigma 18-50/2.8
Tamron 17-50/2.8
Canon 17-40/4L.
Być może ktoś z was miał możliwość testować te obiektywy, może jest coś co mi "uciekło" i jakiś inny by się nadawał. Testy na stronach średnio mnie przekonują, więc wole bezpośrednio dowiedzieć się kto co sądzi na temat danego obiektywu.
Sumując: obiektyw ma ostrzyć jak 50mm i być jasny jednocześnie z kątem podobnym do 18-55mm żeby można było objąć całą scenę stojąc pod nią.
Byłabym wdzięczna za podpowiedzi, bo na prawdę mam z tym problem.
Liczę na waszą przychylność.