jak to mawiają - i tyle w temacie
https://www.canonrumors.com/the-mirr...ar-canon-is-1/
bardzo zdziwiony nie jestem (sam używam doskonałych narzędzi naszej ulubionej firmy :mrgreen:) ale zastanawiam sie jakim cudem przy jednak kompletnym braku sensownej (znaczy takiej odrobinę lepszej) optyki dla cropa - co się więc dzieje? ludzie nie kupują korpusów z połową klatki i sprzedaż jedzie na fullframach? ludzie kupują korpusy z połowa klatki z kitem (i tyle) i to wystarcza? i to wszystko przy dość negatywnej kampanii w mediach społecznościowych? kilka lat piania o matrycy nie wystarczyło? ostatnia kampania z ciągłym narzekaniem że kupiłbym jak niezależni producenci będą mogli - co już staje się nudne bo i tak by nie kupił - nie daje spodziewanych wyników.
Odp: jak to mawiają - i tyle w temacie
Fakt, to jest ciekawe zjawisko. W dobie rozplenienia się wszystkomających smartfonów człowiek kupujący aparat fotograficzny powinien czegoś, kuźwa, od niego oczekiwać, a wymienna optyka zawsze tu była języczkiem u wagi, i wszyscy producenci- poza Canonem- mają jej do wyboru, do koloru.
ja na wybór optyki nie narzekam do fullframa canona jest jej pełno - człowiek zwykle do swoich zdjęć potrzebuje jeden lub dwa konkretne obiektywy (wiem też mam więcej) pozostałe to zwykle fanaberia i "w razie niemca" jak to u mnie na wsi gadają, chyba że jest wszystko robiącym amatorem - robi wszystko czyli nic :) (sam jestem amatorem żeby było jasne i lubię być amatorem ale mógłbym mieć tylko dwa obiektywy)
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
ja na wybór optyki nie narzekam do fullframa canona jest jej pełno - człowiek zwykle do swoich zdjęć potrzebuje jeden lub dwa konkretne obiektywy (wiem też mam więcej) pozostałe to zwykle fanaberia i "w razie niemca" jak to u mnie na wsi gadają, chyba że jest wszystko robiącym amatorem - robi wszystko czyli nic :) (sam jestem amatorem żeby było jasne i lubię być amatorem ale mógłbym mieć tylko dwa obiektywy)
Takie myślenie jest zabójcze dla rynku foto.
Myślę, że główną siłą zakupów jest niezdolność do zrobienia przyzwoitej foty posiadanym sprzętem. Jak czas upływa a żadnej fotki nie chce się nawet wywołać to warto poszukać mankamentów sprzętu. Przestarzała matryca, brak stosownego szkła, a jak jest to brak alternatywy od niezależnego producenta. A jak już jest wszystko a dalej kiepsko to warto zmienić system.
Gdy amatorzy odkryją, że posiadany sprzęt w zupełności im wystarcza (co najczęściej ma miejsce) to zamknie się biznes foto.
Nie tylko amatorów tak się napędza, w nawiązaniu do krótkiej dyskusji o systemie punktacji dla zawodowców w innym wątku.
Jakieś 10-12 lat temu, gdy Canon był trochę bardziej liberalny w swojej polityce, podsumowałem punkty za posiadany sprzęt i okazało się, że mam ZŁOTE COŚ. Ale nie trwało to długo, bo sprzęt się starzał i w związku z tym tracił punkty, więc szybko stałem się SREBRNY, a wkrótce potem ŻADEN. :cry:
I tyle w temacie, jak to mawiają.
Nie no rzeczywiście nie ma zupełnie optyki do R. Canon jest w totalnej d.....
Ja sam nie wiem jakim cudem podpinam ponad dziesięć moich szkieł (EF/EFs) do R8 :lol:....
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Takie myślenie jest zabójcze dla rynku foto.
Myślę, że główną siłą zakupów jest niezdolność do zrobienia przyzwoitej foty posiadanym sprzętem. Jak czas upływa a żadnej fotki nie chce się nawet wywołać to warto poszukać mankamentów sprzętu. Przestarzała matryca, brak stosownego szkła, a jak jest to brak alternatywy od niezależnego producenta. A jak już jest wszystko a dalej kiepsko to warto zmienić system.
Gdy amatorzy odkryją, że posiadany sprzęt w zupełności im wystarcza (co najczęściej ma miejsce) to zamknie się biznes foto.
I to jest bardzo dobry post. Post stulecia. @Kolekcjoner powinien ufundować albo oddać swoje R8 w ramach nagrody od canon-board :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie no rzeczywiście nie ma zupełnie optyki do R. Canon jest w totalnej d.....
Ja sam nie wiem jakim cudem podpinam ponad dziesięć moich szkieł (EF/EFs) do R8 :lol:....
Ja nie wiem, jakim cudem nie mogłeś swoich szkieł EF-S podpinać do korpusów EF, chociaż np. w Nikonach to było na porządku dziennym, że szkła pod APS-C można było zakładać na korpusy pełnoklatkowe :mrgreen:
Zaznaczam, że ten wątek dotyczy oferty sensownych obiektywów RF-S, których nie ma, więc to, co podpinasz do R8, w ogóle jest nie w temacie.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Zaznaczam, że ten wątek dotyczy oferty sensownych obiektywów RF-S, których nie ma
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
a wymienna optyka zawsze tu była języczkiem uwagi, i wszyscy producenci- poza Canonem- mają jej do wyboru, do koloru.
I poza Nikonem.
Edit.
Zapomniałem o kundlach https://www.bhphotovideo.com/c/produ...Anikon-z-mount
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Ależ te "kundle" też- a nawet głównie- stanowią całościowo o ofercie producenta! Użytkownicy wszelkich systemów z wymienną optyką od zarania ich dziejów jechali na "kundlach", nie wyłączając Canona. Nawet dzisiaj "kudle" od EF są podpinane pod RF, na "kudlach" też jechały systemy EF-S i M Canona, a dopiero RF-S jest zupełnie pozbawiony zarówno sensownej oferty Canona, jak i innych producentów, w zakresie obiektywów stricte dedykowanych.