Proszę o rade doświadocznych uzytkowników na temat dwóch lamp błyskowych. Prosze o wymienienie róznić (nie tylko cenowych:)
Przykłady zastosowań, czy warto zapłacic prawie 2 razy wiecej za 580ex?
Wersja do druku
Proszę o rade doświadocznych uzytkowników na temat dwóch lamp błyskowych. Prosze o wymienienie róznić (nie tylko cenowych:)
Przykłady zastosowań, czy warto zapłacic prawie 2 razy wiecej za 580ex?
większa liczba przedownia 430 43 580 58
Czy cos jeszcze ? inne dodatkowe funkcje ktorych nie ma 430 ex ?
najlepiej będzie jak sobie instrukcję do obu ściągniwesz poczytasz i porównasz...może jest gdzieś w nacie porównanie ??
to powinno wszystko wyjaśnić http://www.kjsl.com/~dave/speedlites.html
instrukcje przeczytałem obydwie, sa bardzo ogólnikowe a mi chodzi o opninie urzytkowników a nie jakies natchniony bełkot. lampke podepne do 30d
Nie rozumiem o co Ci chodzi z tym natchnionym bełkotem, instrukcje są napisane dobrze.
580 jest silniejsza, znacznie szybciej się ładuje, ma strobe i działa jako wireless master. To można wyczytać z instrukcji. Jeśli tego potrzebujesz to kup 580. Proste. Natomiast "nawet" 430 to miodzio w porównaniu do wbudowanej błyskawki.
to moze ja cos dorzuce.. mialem kupowac do reporterki 430ex i dobrze ze moj Tip mi to wybil z glowy i sprzedal 580ex.. drozsza ale ma szybki blysk (blyska nawet jak jest nie do konca naladowana), ma wieksza moc (naprawde dobrze ze ma tyle bo i tak czasami jak mocno sie chce rozproszyc to przydalo by sie jeszcze wiecej), jest za to wieksza i ciezsza ale canona nie kupuja anemicy w koncu ;) generalnie jesli masz fundusze to bierz 580ex.. jesli jestes amatorem a sprzet na siebie nie zarobi i nie masz duzych wymagan to 430ex bedzie ok.
a czy lampa ma fotocele i moze byc wyzwalana za pomocą wbudowanej lampy w aparacie? co do instrukcji - opisałem swoje wrazenie, ze niewiele sie dowiedziałem porównujac instrukcje wspomnianych lamp
nie ma fotoceli. taki bajer ma sigma 500 super
a jakie funkcje ma 830ex ktorych nie ma 430 ?