Witam wszystkich wczoraj pierwszy raz pojawiło się dziwne zdjęcie czy ktoś wie co to może być? Załącznik 15328
Wersja do druku
Witam wszystkich wczoraj pierwszy raz pojawiło się dziwne zdjęcie czy ktoś wie co to może być? Załącznik 15328
Jeśli na podglądzie aparatu jest OK, a na kompie nie to jest to najprawdopodobniej błąd odczytu z karty pamięci na etapie zrzutu na komp (np. wadliwy czytnik lub po prostu chwilowy błąd).
Jeśli tak to widać w aparacie to najprawdopodobniej jakiś błąd zapisu/odczytu z karty - jeśli występuje tylko na jednej karcie to może świadczyć o tym, że karta pada lub jest jakaś lewa. Zakładam, że nie używasz microSD z adapterem.
Karta normalna nie było z nią problemów na 5d classic może się kończy.Sformatowalem w puszce i zobaczymy. Czyli to nie po stronie aparatu?
Raczej wina karty, niestety (karty pamięci) maja limit zapisu i po jakimś czasie tak wlaśnie padają.
Czyli pora na nową kartę. Dzięki
40D to karta CF. Jeśli karta będzie dobrze działała w 5D a w 40D nie to znaczy, że problem jest po stronie aparatu. Robić zdjęcia i obserwować.
5d classic sprzedany, Czy lepiej usuwac zdjęcia czy formatować w aparacie bo zawsze formatowalem i było ok a ostatnio parę razy usuwałem w aparacie bez formatowania.
Spróbuj sformatować ją w komputerze z opcją "formatowanie pełne". Komputer powinien powiedzieć, jeśli karta jest uszkodzona. Miałem taki przypadek, że w aparacie się formatowało, a w kompie nie i krótko potem karta padła.
Są też programy do sprawdzania kart. W starodawnym DOSie był CHKDSK, teraz nie wiem co można znaleźć w systemie.