Canon 1D II i Canon 1D III w 2023r
Ostatnio parę razy mogłem kupić takie takie leciwe body z małym przebiegiem i nie była to wadliwa seria za około 1500 zł przeliczając.
Canon 1d II to taki bardziej odpowiednik classic w 1d III juz coś widać w ekranie ale pytanie czy te klocki będą lepsze od leciwego 7d z matryca na którą dużo osób marudzi? 1D to crop 1.3 czyli cos pomiędzy pełna klatka a cropem.Jaki to na faktycznie obrazek wiem że mala matryca ale za to duże pixele i dobry AF.Czy ktoś z Was jeszcze używa i będzie mial dożywocie ten sprzęt?
Odp: Canon 1D II i Canon 1D III w 2023r
Każdy krop ogranicza dobór szerokokątnych obiektywów pełnoklatkowych, więc to jest rzecz, którą trzeba mieć na uwadze na pierwszym miejscu, bo z 16 mm robi się 20,9 mm, a z 24 mm robi się 31,2 mm. Poza tym aparat 1D Mark III ma dostępne tylko bardzo niskie ISO (3200 rozszerzalne do 6400) jak na dzisiejsze czasy.
Gęstość matrycy w przeliczeniu na pełną klatkę to jest 16,9 MP, a więc podobna do 18 MP Canona 1DX, który jest FF, i przynajmniej nie stwarza problemów z kropem oraz ma dużo wyższe użyteczne ISO.
Waga sprzętu też jest pokaźna.
Jeśli to wszystko rozkminisz, to się decyduj, lub nie.
Mam 5dm3 i miaÅ‚em classic 5d i również 7d. To raczej fanaberia na 2 puszkÄ™,a akurat lekki crop to nie problem zresztÄ… Iso też nie. Bardziej zastanawiam siÄ™ jakie obrazki produkuje ten klocek í ½í¹„
Zależy do czego ma być używany.
Miałem i 1d3 i 7d.
Plusy jedynki
+ szczelność
+ lepszy obrazek od 7d (większa matryca i mniej pikseli = mniejsze szumy) - ale no właśnie - mniej pikseli. Ale ja jednak wolałem mniej lepszych pikseli niż więcej gorszych.
Minusy jedynki
- mało pikseli
- głośny. Nawet na cichej migawce. Jak chcesz focić w teatrze/kościele to będzie problematyczne
Jakbym miał wybrać 1d3 vs 7d to wygrywa jedynka. Aktualnie mam R6 ale mam w planach dokupić 1d3 jako sprzęt na trudne warunki.
AF chyba lepszy w 1d. Aż tak dogłebnie nie testowałem 7d bo odrzucił mnie obrazek.
1d2 też miałem. Ale jakoś nie zauważyłem większych różnic do wersji 3. Tak samo dobre.
1d3 galkologia lepsza i ekran.To było by body na jakieś krótkie wypady, spacery i zdjecia z jazd figurowych na lodzie razem z C70-200 2.8 C5dm3 zostanie do domowego studio i do C17-40 F4 jab będę szerokości potrzebował. Ten crop 1.3 zrobi mi z Sigmy art 35mm dokładnie 45.5mm
więc prawie 50mm. Dla czytających ten wątek do tego body tylko obiektywy EF.
Mam 1DII. Galkologia "na dwie ręce", akumulatory duże (10 ogniw AA wewnątrz). Monstrualna ładowarka z dwoma wyjściami ale jednocześnie można ładować tylko jeden akumulator. Ekran jest i tyle można o nim powiedzieć. Dwa sloty na karty CF i SD. Mój egzemplarz jest w stanie kolekcjonerskim ale chyba większość na portalach aukcyjnych wygląda jak po reporterze wojennym.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Mam 1DII. Galkologia "na dwie ręce", akumulatory duże (10 ogniw AA wewnątrz). Monstrualna ładowarka z dwoma wyjściami ale jednocześnie można ładować tylko jeden akumulator. Ekran jest i tyle można o nim powiedzieć. Dwa sloty na karty CF i SD. Mój egzemplarz jest w stanie kolekcjonerskim ale chyba większość na portalach aukcyjnych wygląda jak po reporterze wojennym.
Dlatego bardziej się skłaniam do 1D3 bo jest trochę lepiej : ekran i joystick no chyba że się coś trafi.
Czytałem obszerny wątek tu na forum i było duże grono zwolenników 1d2, które miało bardziej celny układ AF. Może inaczej czy jeśli trafię to body za 1/3 ceny 1dm3 to jest sens dopłacić do 1d3?
Witam. Miałem różne lustra Canon, na dzisiaj mam jedno Canon 1D mark III, (oprócz tego Canon R). Powiem tak, obrazek jaki generuje ta puszka mnie zadziwia. Z dobrymi obiektywami dla mnie za tę kasę rewelacja. AF najlepszy w lustrach z jakim miałem do czynienia (nie miałem do czynienia z 1dx). Używam go głównie do piłki nożnej z ext 1,4 i C70-200 2.8 IS II. Na tej matrycy daje to na długim końcu 400 mm ze światłem 4.0. I jest miodzio. AF na śledzenie owszem czasami nie trafi ale jak walisz serią to nie ma bolca, może jedno dwa zdjęcia przestrzeli reszta w punkt. Może to kwestia ustawień AF, ale dla mnie to jest super. Ponadto bateria starcza na dłuuugo. Z wad: ciężkie to jest ale mecz idzie przeżyć, no i nie ma bardzo z czego cropować. I na koniec: w 2007 roku była to topowa profesjonalna lustrzanka reporterska Canon. Wtedy produkowała świetne fotki i dziś też.
Jak cena gra bardzo dużą rolę to może być 1d2.
Jak jesteś fotoamatorem to ewentualnej różnicy w AF pewnie i tak nie zauważysz.
- w 1d2 masz 2mpix mniej niż 1d3.
- 1d3 ma już LV (ale bardziej jako gadżet a nie do szybkich ujęć - w końcu LV pierwszej generacji)
- No i 1d3 ma tryb cichej migawki. Niby dalej jest głośna no ale jak chcesz trochę ciszej to ma taką opcję.
Więc jak nie potrzebujesz cichej migawki to główną różnicą jest 8 mpix vs 10 mpix.
A czy warto dopłacać te ewentualne 2/3 ceny?
Jak dokadrowujesz zdjęcia na komputerze to tak.
A jak zadowala CiÄ™ kadr prosto z puszki - to 8 mpix wystarczy.
Musisz przeanalizować zasięg swoich obiektywów - pod kątem czy będziesz musiał dokadrowywać foty na kompie.