Canon EOS R + lampa błyskowa (jaka?)
Witam, tak sobie pomyślałem, że może zaopatrzyłbym się w lampę błyskową do Rki. A co? :mrgreen: tylko szczerze mówiąc - nigdy nie miałem lampy w ręku, jestem zupełnie zielony, nie mam pojęcia z czym się to je. Wiem tylko tyle, że nie błyska się prosto w oczy :roll:
Co kupić? Z internetów na razie wyczytałem Speedlite 430EX-II. Jest coś tańszego równie dobrego, czy może jednak warto w to iść?
Odp: Canon EOS R + lampa błyskowa (jaka?)
Zobacz po ile chodzą używane 600ex-rt
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Witam, tak sobie pomyślałem, że może zaopatrzyłbym się w lampę błyskową do Rki. A co? :mrgreen: tylko szczerze mówiąc - nigdy nie miałem lampy w ręku, jestem zupełnie zielony, nie mam pojęcia z czym się to je. Wiem tylko tyle, że nie błyska się prosto w oczy :roll:
Co kupić? Z internetów na razie wyczytałem Speedlite 430EX-II. Jest coś tańszego równie dobrego, czy może jednak warto w to iść?
Moim zdaniem powinieneś na wstępie wybrać system zdalnego wyzwalania: RT, Godox czy Yongnuo. Po tej decyzji łatwiej będzie wybrać lampę.
Ja wybrałem RT, kupiłem 430EX III RT, potem sterownik YN-E3-RT, potem lampę Yongnuo z RT. Wszystko to działa z R i M6II.
A taka lampa do wpięcia po prostu na stopkę w aparacie? Tak tradycyjnie. Szukam czegoś na początek, nawet nie wiem, czy mi się to przyda do czegoś, ale chcę spróbować.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
A taka lampa do wpięcia po prostu na stopkę w aparacie? Tak tradycyjnie. Szukam czegoś na początek, nawet nie wiem, czy mi się to przyda do czegoś, ale chcę spróbować.
To bardzo trudne, mnie przerosło, ale możesz spróbować z jakimś modyfikatorem, odbiciami itp.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Zamierzasz focić u cioci na imieninach, czy jednak bardziej poważne foty?
Jeśli ambitnie to daj spokój z systemówkami i wejdź w lampy Quadralite vel Godox (to samo tylko inna nazwa)
1/Lampa błyskowa Godox V1 do Canon
2/Zestaw akcesoriów Godox AK-R1 Speedlite
3/Lampa plenerowa Godox AD100 PRO TTL
4/Wyzwalacz Quadralite Navigator X2 do Canon
Od dawna korzystam z ww systemu Quadralite vel Godoxa i MZ jest to najlepiej dopasażony i świetny cenowo sytem!
https://www.youtube.com/watch?v=TjTh...hannel=GodoxEU
W razie czego mam do opylenia nieużywaną lampę Neewer NW680. Wystarczająco dobra do amatorskiego użytku, ma tryb E-TTL II, HSS, i fotocelę S1 i S2.
Lampa do amatorskiego użycia, zdjęcia rodzinne, tak bardziej aby doświetlić pierwszy plan, gdzie wszystko jest w cieniu, w jakimś pomieszczeniu.
Candar, można Cię nie lubić, ale porady masz akurat najlepsze. Wszystko podane jak na tacy. Teraz mogę co nieco poczytać itp.
ASTF - poczytam o tej lampie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Lampa do amatorskiego użycia, zdjęcia rodzinne, tak bardziej aby doświetlić pierwszy plan, gdzie wszystko jest w cieniu, w jakimś pomieszczeniu.
Candar, można Cię nie lubić, ale porady masz akurat najlepsze. Wszystko podane jak na tacy. Teraz mogę co nieco poczytać itp.
ASTF - poczytam o tej lampie.
Dzięki! :) Jak pisałem wcześniej nie ładuj pieniędzy w byle co ;)
Uważam tak samo jak candar. Sam mam trzy Quadralite 60 Evo i trzy na paluszki (powoli zmieniam na Evo, bo denerwuje mnie ładowanie tylu baterii). Do tego Godox AD300 pro. Czasem jedną 60 wyzwalam inne 60, czasem zakładam nadajnik X2.
Z czasem łatwo będzie Ci rozbudować system lamp o to co potrzebujesz.