Dużo przemyśleń z realnego użytkowania obiektywów serii RF. Zadowolonym użytkownikom z posiadanych szkieł serii RF zdecydowanie odradzam oglądanie tego filmu: Bye, bye maszkaro, czyli pożegnanie z Canonem.
Wersja do druku
Dużo przemyśleń z realnego użytkowania obiektywów serii RF. Zadowolonym użytkownikom z posiadanych szkieł serii RF zdecydowanie odradzam oglądanie tego filmu: Bye, bye maszkaro, czyli pożegnanie z Canonem.
Bez oglądania strzelam, że "my już to wiemy" Panie Candar.
Nie chciało mi się nawet tego oglądać do końca nawet. Z całym szacunkiem do tego pana ale taki ból d... wyszedł. Oczekiwania od aparatu z funkcją nagrywania... No płacze, że w studio z lampami ok a w świetle zastanym na dworze nie ok. Że szkła f/4.0 projektowane przez palanta... Taki płacz ala JP trochę.
Ostatnio w zoo w łodzi gościu był z sony FX9, chodził i narzekał bo ze statywem zajmował tonę miejsca i go dzieciaki trącały w statyw. No ludzie. Znajomy porzucił Sony i poszedł w REDa ale z tej okazji nie wylewał żali na YT że pieniądze ciężkie a ceny szkieł kosmiczne. Cieszy się bo poszedł w kosmiczne projekty dzięki inwestycji. Znam też takich co robią tymi najnowszymi camerami Canona już z bagnetem RF. Nie płaczą.
Pan mówi bye bye. A ja mówię że i dont care.
Nie wiem po co to wrzuciłeś. Prędzej na jakimś forum filmowców by było większe pole do dyskusji.
+1 dla Roberta.
Tymczasem na facebooku wczoraj ktoś sprzedaje Sony A7 IV, bo przechodzi do Canona. No to jeden płaczek ubył Canonowi i kto - może ten co sprzedaje Sony też płakał gdzieś na Sony w internetach.
troche prawdy, trochę półprawdy ale ze sporą częscią tez się zgadzam, niektóre decyzje są dziwne jeśli nie spojrzeć na nie w kategoriach kanibalizacji sprzętu video i ogólnie znaego faktu że nasza ulubiona firma nie "daje" nawet czysto programowych opcji bez potrzeby, a jak daje to czasami wychodzi taki dodany z dużą promocją hi-res w canonie r5 - czyli opcja dla nikogo (za dużo pikseli ale to bym jeszcze wytrzymał - nośniki tanie są - tylko kto fotografuje w jotpegu? - ja nie znam osobiście nikogo - wiem zaraz wywołam dyskusję i odezwą się wysoce świadomi w swoim własnym mniemaniu którzy stwierdzą że potrafią ustawić że wszystko jest z aparatu - tylko kogo takie wywody interesują - mnie na pewno nie - też potrafię wszystko ustawić :mrgreen:). jeśli chodzi o dwa różne sloty to w całej rozciągłości zgadzam się gościem to chory pomysł i przy tej cenie korpusu kompatybilność wsteczna z tanimi kartami to projekt już w samych założeniach poroniony, mam podobne odczucia co do budżetowych obiektywów naszej ulubionej firmy, nawet nie oglądam bo nie mam na to czasu.
tylko ja akurat po zakupie R5 (czyli modelu o którym facet opowiada) jestem nieustająco zadowolony i uśmiech mi z gęby nie znika od momentu gdy kupiłem :mrgreen: może między innymi dlatego że ujęcia filmowe robię max 10-minutowe, a w innych kwestiach jestem realistą - firma obetnie co może obciąć, a jak coś daje np c-loga to trzeba sie upewnić czy to ten właściwy albo zaczekać aż wyjdzie magic lantern do R5 ten będzie miał waveforma i wszystko inne o czym gość opowiada.
przy tej ilości systemów i korpusów które facet przerzucił przez torbę niestety powinien rozumieć co kupuje (znaczy w co się pakuje).
Ja sobie puszczam YT w tle i nie przeszkadza mi czyjeś osobiste zdanie na jakikolwiek temat. Wręcz zawsze jestem ciekawy przyczyn i powodów z punktu widzenia realnego użytkownika, który nie trzyma sprzętu w gablocie, ale fotografuje i filmuje. Z tego krótkiego filmiku niektórzy dowiedzą się dużo więcej o RF 14-35 f/4, RF 70-200 f/4, RF 100-500mm F4.5-7.1 oraz telekonwerterach do szkieł RF.
Osobiście dużo bardziej bym wolał obejrzeć to, co gość ma do powiedzenia niż ochy i achy na temat ww. szkieł na forum C-B z których nic dla użytkownika nie wynika.
#Mirror - tak jest zawsze. Też siedząc w pracy czytam o tym Canonie, jaki to on nie zły, człowiek rozmyśla o zmianach itd, czyta jaka ta Rka jest stara i słaba. Później bierze aparat, robi zdjęcia, ogląda na ekranie 28 calowym i zdjęcia są super. Bycie takim fanatykiem sprzętowym jest dobre - bo ma się sporą wiedzę, ale też i złe, bo widzi się wiele wad. Czasami lepiej nie wiedzieć i cieszyć oko po prostu zdjęciem.
Obejrzałeś dokładnie film? W opisie obiektywów gość skupił się na programowej korekcie wad szkieł RF przez korpus, której nie miał możliwości skorygować poza puszką. Na ograniczonej współpracy szkieł z telekonwerterami. Nawet osoba mająca doświadczenie z innymi systemami nie wyłapie ww. wad bez realnego użytkowania ich z korpusami. Będąc na tzw. "kupnie" zależy mi bardziej na takich opiniach niż o tym, że "Czasami lepiej nie wiedzieć i cieszyć oko po prostu zdjęciem.". Serio?
--- Kolejny post ---
Idealne motto całego dla działu dotyczącego puszek i szkieł RF.
ale ja nie jestem fanatykiem sprzętowym używam canona od dawna, wiem do czego jest zdolny, wiem czego potrzebuję, czytam specyfikację miedzy wierszami, mogę przetestować przed zakupem i nie kupuję cropów ani budżetowych szkieł więc nie jestem specjalnie czymś zaskoczony - a z facetem w wielu punktach się zgadzam większość ale nie wszystkie to celne uwagi, tylko on jest zawiedziony R5, a ja zadowolony ot taki paradoks - pewnie mniej filmuję i to jedna z przyczyn no i ogarniam ogniskowe (czy ich potrzebuję) przed zakupem ;).
Chłop zasługuje na medal. Dwa lata wytrzymał! Szkoda, że tak się musiał męczyć.
Wniosek - niech kupi Samsunga!
Ps. Mój dobry kolega raz powiedział cytuje: " do diabła z manualem, raz świeci słońce, raz za chmurami".