2 załącznik(ów)
Canon EOS R - problem - zniekształcenie obrazu
Cześć! Od miesiąca mam problem z Canonem R który zaczął zniekształcać mi obraz na zdjęciach. nie jest to wina obiektywu tylko body. Przykład w załączeniu. Zniekształca co 4-5 zdjęcie.. Największy problem jest przy zdjęciach dynamicznych, z ruchem :( Czy ktoś miał podobny problem? Co może być przyczyną?
Odp: Canon EOS R - problem - zniekształcenie obrazu
Jakiej migawki używasz? Elektronicznej czy mechanicznej. Dla pewności przełącz na mechaniczną.
PS
Ja nie widzę co jest zniekształcone :roll:
Używam migawki mechanicznej. Pierwsze zdjęcie jest ok - dla porównania. Drugie zdjęcie jest zniekształcone, cała prawa strona 'ucieka' widać to np po krzywej rakiecie :(
Jesteś pewien, ze nie używasz migawki elektronicznej?;)
Wrzuć RAW-a do np Wetrasnsfer i daj link. Z powyższych zdjęć można a tylko wnioskować poruszone zdjęcie lub EFCS
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Wrzuć RAW-a do np Wetrasnsfer i daj link. Z powyższych zdjęć można a tylko wnioskować poruszone zdjęcie lub EFCS
R nie ma EFCS ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
R nie ma EFCS ;)
Ma, tylko sprytnie schowane w opcji silent LV shoot ustawionej na mode 1, ustawienie tu disable daje w pełni mechaniczną migawkę obie kurtyny.
Nie nazwane jak w późniejszych modelach po prostu 1st electronic courtain
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Ma, tylko sprytnie schowane w opcji silent LV shoot ustawionej na mode 1, ustawienie tu disable daje w pełni mechaniczną migawkę obie kurtyny.
Nie nazwane jak w późniejszych modelach po prostu 1st electronic courtain
Chodzi Ci o ustawienia w miejscu: Ciche fotografowanie w trybie Live View? Przyznam, że nie rozgryzłem tego i nie wiem do czego miałbym to w ogóle wykorzystać.
Możesz rozwinąć?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Chodzi Ci o ustawienia w miejscu: Ciche fotografowanie w trybie Live View? Przyznam, że nie rozgryzłem tego i nie wiem do czego miałbym to w ogóle wykorzystać.
Możesz rozwinąć?
Tak w polskiej wersji menu to się nazywa ciche fotografowanie LV, wedle tego co poczytałem tu i ówdzie oraz eksperymentów własnych to ustawienie disable /wyłączony daje w pełni mechaniczna migawkę obie kurtyny (jak fotografujesz z długim czasem to słychać jakby dwa ruchy migawki). Tryb 1 i 2 to jakieś wariacje na temat pierwszej kurtyny elektronicznej i słyszysz tylko jeden „ślizg”/ruch migawki jeśli ustawisz długi czas ekspozycji.
Tutaj maja podobne obserwacje i tok rozumowania na bazie instrukcji obsługi:
https://www.dpreview.com/forums/post/66493616
Generalnie przy za jasnych szkłach elektroniczna pierwsza kurtyna potrafi zepsuć bokeh, tyle mówi teoria, nie mam super jasnych szkieł żeby pokazać przykłady ale czytałem o ściętych kółkach bokeh itp artefaktach.
Dzięki za info.
Ja w ogóle tego nigdy nie używałem, wczoraj się pobawiłem tym trochę, ale przyznam, że nie wiem po co miałbym to używać.