Pokrowiec turystyczny "do pasa" na obiektyw
Jako, że często chodzę w góry chciałem się dowiedzieć w jaki sposób przenosicie swój sprzęt na długich górskich wycieczkach? Czy używacie jakiś plecaków hybryd fotograficzno -turystycznych, gdzie mieście sprzęt oraz pożywienie z wodą, czy np macie stricte plecaki turystyczne i w to pakujecie sprzęt foto?
Osobiście mam tę drugą opcję i jest ona ok (mam plecak Salewa jakiś bodajże 45 albo 48l), bo noszę aparat w ręku całą wycieczkę. Problem pojawia się jak potrzebuję szybki dostęp do drugiego obiektywu żeby nie ściągać całego plecaka. Czy są jakieś takie sakwy/pokrowce na obiektyw którą mogę doczepić np do pasa biodrowego plecaka tak bym miał go pod ręką? Bo pewnie takie plecaki fotograficzno -turystyczne trzeba mimo wszystko ściągać z pleców by wyciągnąć obiektyw? Czy się mylę?
Odp: Pokrowiec turystyczny "do pasa" na obiektyw
Znaczy się chodzi Ci o coś takiego jak sakwa na obiektyw (np. z serii Lowepro Lens Case) czy coś bardziej wyszukanego? :)
2 załącznik(ów)
ja długo szukałem "złotego grala", i znalazłem to
jest to mała torba na ramię ale bardzo pojemna
wchodzi w to mój CR6 z większością obiektywów
na zdjęciu R6+RF 24-240
Załącznik 11201
Załącznik 11202
to jest mój podstawowy futerał na aparat, jego największą zaleta jest nie rzucanie się w oczy co ma dla mnie ogromne znaczenie
#FlatEric - (swoją drogą dobra muzyka, znam z reklamy jeansów jeszcze :) ) tak, coś tego typu. Rozumiem, że to przerzuca się przez ramię? Da się to przytwierdzić do plecaka jakoś? (tj wiadomo, że wszystko się da, pytanie - czy ma jakiś dedykowany uchwyt/zaczep)?
#Becek - co to za firma?
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#FlatEric - (swoją drogą dobra muzyka, znam z reklamy jeansów jeszcze :) ) tak, coś tego typu. Rozumiem, że to przerzuca się przez ramię? Da się to przytwierdzić do plecaka jakoś? (tj wiadomo, że wszystko się da, pytanie - czy ma jakiś dedykowany uchwyt/zaczep)?
#Becek - co to za firma?
kupiłem na lotnisku w Dżakarcie, jakiś Iński wynalazek za 50 zeta
Cytat:
Rozumiem, że to przerzuca się przez ramię? Da się to przytwierdzić do plecaka jakoś? (tj wiadomo, że wszystko się da, pytanie - czy ma jakiś dedykowany uchwyt/zaczep)?
One właśnie standardowo mają z tyłu zapinaną na rzep szlufkę, tak że do paska to się spokojnie przypnie - bo do tego są pomyślane. Pasek naramienny jest dodatkowo w największych modelach sakw.
Podobne sakwy robią jeszcze inne firmy - choćby nasz ReporterStrap czy Camrock (ten ostatni to praktycznie kopie Lowepro).
https://u.cyfrowe.pl/600x0/e/1/Lens-..._168970033.jpg
W największy futerał na obiektyw Camrock mieści się EOS 550D z 55-250 STM, ale to samo się nie mieści w odpowiadającym wielkością futerale Lowepro, bo ma grubą piankę i jest ciaśniejszy.
Ja używam Lowepro TopLoader 75 AW starej generacji, jeszcze mającym dołączony pasek biodrowy dla stabilizacji, aby się kabura nie majtała. Z dwoma paskami można ją zawiesić na plecach lub na piersiach, a można dokupić specjalizowaną uprząż. Z boku mam dołączony właśnie taki duży futerał Camrocka.
Są też specjalizowane pasy fotograficzne do zawieszania futerałów na obiektywy, oraz specjalistyczne kamizelki z kieszeniami lub z zaczepami do futerałów.
Cytat:
Ja używam Lowepro TopLoader 75 AW starej generacji
Ja mam z kolei starego Toploadera 65 AW (takiego bez Pro w nazwie) i też bym go chętnie użył z paskiem biodrowym, bo to super fajne rozwiązanie, które stosuję w innej torbie. Ale jedna rzecz mnie powstrzymuje - w szlufkę do paska 65 AW jest po jakąś cholerę wszyty od środka rzep, strona z haczykami - no przecież jak tam przełożę nylonowy pasek, to ten rzep kompletnie go postrzępi (co już przerabiałem na przypinaniu futerałów SlipLock do torby). Też masz tam rzep w 75 AW - a jeśli tak, to jak sobie z tym dajesz radę?
Cytat:
Zamieszczone przez
FlatEric
Ja mam z kolei starego Toploadera 65 AW (takiego bez Pro w nazwie) i też bym go chętnie użył z paskiem biodrowym, bo to super fajne rozwiązanie, które stosuję w innej torbie. Ale jedna rzecz mnie powstrzymuje - w szlufkę do paska 65 AW jest po jakąś cholerę wszyty od środka rzep, strona z haczykami - no przecież jak tam przełożę nylonowy pasek, to ten rzep kompletnie go postrzępi (co już przerabiałem na przypinaniu futerałów SlipLock do torby). Też masz tam rzep w 75 AW - a jeśli tak, to jak sobie z tym dajesz radę?
Nie mam w szlufce żadnego rzepa, o ile można nazwać to szlufką do paska, bo ma szerokość półtorej dłoni. Nigdy zresztą z tego nie korzystam, bo takich ciężarów, jakie noszę, nie da się założyć na pasek od spodni. To jest raczej pokryta siatką i odseparowana od torby nakładka do noszenia na plecach. W samej torbie mieścił mi się 80D z gripem + 55-250 mm i jeszcze M2 z 11-22 mm. Teraz wchodzi tylko jeden aparat plus 100-400, a drugi do pokrowca Camrock przytroczonego do torby, albo pcham tam inne szpeje.
1 załącznik(ów)
miałem ten sam dylemat przed Patagonią, kupiłem Lowepro Lens Case 11 x 18cm, i sprawdził się znakomicie :) nie przeszkadzał, nie obijał, a szybki dostęp do szkła bez zdejmowania plecaka jest bezcenny.
Załącznik 11213