Na co wymienić obiektyw "Kitowy" 18-55?
Od pewnego czasu zastanawiam się nad wymianą obiektywu, który zakupiłem w zestawie z 800D 18-55 f4.0-5.6.
Obiektyw, którego poszukuję chciałbym aby był uniwersalny (wiem, jeżeli jest coś do wszystkiego to najczęściej jest do niczego) aczkolwiek może uda się nam znaleźć wyjątek od reguły. ;) Oprócz wyżej wspomnianego posiadam jeszcze stałkę 50mm ze światłem 1.8 także kwestię portretów możemy już odhaczyć, ponieważ ten obiektyw świetnie sobie radzi w tym temacie. Myślałem o czymś o ogniskowej w okolicach 18-70 - większe będą chyba dużo cięższe i mniej poręczne w codziennym użytkowaniu. Co sądzicie na ten temat?
Na sam koniec pozostawiam budżet w jakim chciałbym się zmieścić - 1000zł (wiem, w dzisiejszych czasach nie jest to kwota zawrotna, ale dodam, że może to być również obiektyw używany). Bardzo was jeszcze proszę o informację co zyskuję zmieniając obiektyw kitowy na inny? Oczywiście macie do czynienia z amatorem także, weźcie to proszę pod uwagę. :D
--- Kolejny post ---
Dopiero teraz zauważyłem, że jest odpowiednia kategoria do tego typu tematów... Przepraszam za pomyłkę i proszę o administratora o przeniesienie tematu tam gdzie jego miejsce. ;)
Odp: Na co wymienić obiektyw "Kitowy" 18-55?
Zostaw ten kit bo to nie jest złe szkło.
Dokup coś co zmieni Ci perspektywę widzenia: szerokie EF-S 10-18 albo tele EF-S 55-250 STM. Oba szkła na poziomie Twojego budżetu i bardzo przyzwoite.
Dokładnie tak, jak pisze @marfot. W zakresie 18-70 mm nic bardziej sensownego, niż kitowy, po prostu nie ma, natomiast strzałem w dziesiątkę będzie albo 10-18, albo 55-250 STM, a najlepiej oba. Zwłaszcza ten drugi jest bardzo ostry i wart swojej ceny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Neocaridina89
Od pewnego czasu zastanawiam się nad wymianą obiektywu, który zakupiłem w zestawie z 800D 18-55 f4.0-5.6.
Obiektyw, którego poszukuję chciałbym aby był uniwersalny (wiem, jeżeli jest coś do wszystkiego to najczęściej jest do niczego) aczkolwiek może uda się nam znaleźć wyjątek od reguły. ;) Oprócz wyżej wspomnianego posiadam jeszcze stałkę 50mm ze światłem 1.8 także kwestię portretów możemy już odhaczyć, ponieważ ten obiektyw świetnie sobie radzi w tym temacie. Myślałem o czymś o ogniskowej w okolicach 18-70 - większe będą chyba dużo cięższe i mniej poręczne w codziennym użytkowaniu. Co sądzicie na ten temat?
Na sam koniec pozostawiam budżet w jakim chciałbym się zmieścić - 1000zł (wiem, w dzisiejszych czasach nie jest to kwota zawrotna, ale dodam, że może to być również obiektyw używany). Bardzo was jeszcze proszę o informację co zyskuję zmieniając obiektyw kitowy na inny? Oczywiście macie do czynienia z amatorem także, weźcie to proszę pod uwagę. :D
--- Kolejny post ---
Dopiero teraz zauważyłem, że jest odpowiednia kategoria do tego typu tematów... Przepraszam za pomyłkę i proszę o administratora o przeniesienie tematu tam gdzie jego miejsce. ;)
Nie szukaj byle czego. W odległości 32,8 km od swojego miejsca zamieszkania możesz kupić sprawdzając na miejscu Canona EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM za 1.400 zł (negocjowałbym z gościem i zbił cenę do 1.200 zł ;)
ps.
w przyszłości do kompletu przyda się Canon 70-200 f4L USM
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie szukaj byle czego. W odległości 32,8 km od swojego miejsca zamieszkania możesz kupić sprawdzając na miejscu
Canona EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM za 1.400 zł (negocjowałbym z gościem i zbił cenę do 1.200 zł ;)
ps.
w przyszłości do kompletu przyda się Canon 70-200 f4L USM
Ten obiektyw będzie lepszy od kita, ale nie pod względem zakresu ogniskowych, więc musisz to rozpatrywać w dwóch kategoriach- czy bardziej chodzi o zakres, czy o jakość.