3 załącznik(ów)
Canon R : linie na zdjeciach
Hej, ostatnio podczas fotografowania festiwalu, ciemne pomieszczenie ledowe swiatlo, na 50% zdjec pojawily sie pasy horyzontalne jak i wertykalne. Te pierwsze pojawiaja sie dos czesto w ledowym pomieszczeniu podczas fotografowania bez flash. Te drugie drobne linie w ciemnym miejscu. Dodoam, ze fotografowalam na wysokim ISO. Z tego co szukam w internecie to jest to wada fabryczna w wlasnie tym modelu Canona, czy ktos z Was mial podobny problem? :confused:
Załącznik 10390Załącznik 10391Załącznik 10392
Odp: Canon R : linie na zdjeciach
Niestety w przypadku światła jarzeniówek i LED takie problemy występują zawsze i z każdym aparatem. Pewnym lekarstwem jest odpowiednie wydłużenie czasu ekspozycji, lub próba zastosowania funkcji "Anti Flicker" w aparacie, ale to opóźnia reakcję na spust migawki.
Dziekuj! Aparat mam na gwarancji, czy mogl by to byc powod reklamacji?
Cytat:
Zamieszczone przez
MBee
czy mogl by to byc powod reklamacji?
To nie aparat wywołuje mruganie LEDów tylko owe LEDy.
Podaj światło ciągłe i po sprawie.
A jakiej migawki używasz? Jeśli elektronicznej to przełącz na mechaniczną i problem powinien zniknąć.
Teoretycznie na mechanicznej też jest to możliwe, i rzadko bo rzadko, ale zdarzało się od świetlówek 50Hz przy czasach 1/15 1/100, z tym, że pas z zaburzoną tonalnością był jeden, a nie kilka.
LED maja wyższą częstotliwość, już się z mechaniczną raczej nie kłócą (jest wiele faz w jednym naświetlanym pasku)
Cytat:
Zamieszczone przez
MBee
Dziekuj! Aparat mam na gwarancji, czy mogl by to byc powod reklamacji?
ps. pozdrawiam właściciela aparatu (to nasz stary dowcip)
Słabe światło sztuczne. To jak płakać, że przy żarowym zdjęcia wychodzą żółte.
#Przemek - jak w Rce zmienić migawkę z elektronicznej na mechaniczną i odwrotnie? Gdzie to jest w menu?
Tak myślałem, że o tę funkcję chodzi, ale nie byłem pewien. Korzystam od początku z mechanicznej, głośnej migawki :)