Odp: Adapter Canon EOS RP
Aparat to pełna klatka, obiektyw jest pod APSC. Przełącz aparat w tryb APSC i czarna winieta zniknie ale będą zdjęcia o mniejszej rozdzielczości. Lub kup obiektyw do pełnej klatki
Dlatego "się tak robi" bo masz aparat z matrycą full frame tzw. pełna klatka (FF) z mocowaniem RF (dla ML Canona). Adapter pozwala Ci założyć obiektywy z mocowaniem EF lub EF-S (przeznaczone do lustrzanek Canona). Te pierwsze (EF) są przeznaczone do aparatów FF i APS-C, a drugie (EF-S) do aparatów APS-C. Twoja Sigma ma mocowanie EF-S i jest z założenia przeznaczona do aparatów z matrycami APS-C (tzw. niepełno-klatkowymi). Do RP powinnaś używać obiektywów z mocowaniem RF lub przez adapter - z mocowaniem EF - i w tych przypadkach nie będzie winiety. Lub jak napisał wyżej beduin - przełącz aparat w tryb APS-C - jeżeli RP ma taka opcję (nie wiem) - wówczas nie będzie winiety, ale stracisz na rozdzielczości zdjęcia.
Dziękuję serdecznie za pomoc!
Cytat:
Zamieszczone przez
RadOs41
przełącz aparat w tryb APS-C - jeżeli RP ma taka opcję (nie wiem) - wówczas nie będzie winiety, ale stracisz na rozdzielczości zdjęcia.
Oczywiście RP ma taką funkcję, jak każdy EOS serii R.
Jest to druga opcja w menu - Cropping/aspect ratio - i trzeba ustawić na 1.6 (crop). Rozdzielczość spada do 10 Mpix (z 26 Mpix).
Co więcej, aparat ustawia crop 1.6 automatycznie po wykryciu obiektywu EF-S - także nawet gdyby ktoś chciał uzyskać taką ładną artystyczną winietę, jak na zaprezentowanym wyżej zdjęciu, to nie da rady - aparat sam to blokuje i nic nie przełączysz - a przeciętny użytkownik nawet się nie zorientuje. Dopiero później zobaczy tylko, że ma fotki o mniejszej rozdzielczości.
Natomiast jak tutaj aparat sam tego nie przełączył, to znaczy, że ta Sigma nie do końca jest kompatybilna z EOS RP i mogą z tego wyjść też inne problemy (przysłona, AF, złe dane w exif itp.), dlatego IMHO postaraj się jak najszybciej o jakiś normalny obiektyw Canon EF, tak aby w pełni wykorzystać możliwości swojego aparatu.
Reasumując: winiety nie będzie przy użyciu jakiegokolwiek obiektywu z mocowaniem EF przy użyciu adaptera? Mówiąc, że nie będzie winiety mam na myśli, że aparat sam nie zmieni mi trybu na 1.6 i nie zmniejszy jakości do 10mpix?
Cytat:
Zamieszczone przez
AnnaKaszkowiak
Reasumując: winiety nie będzie przy użyciu jakiegokolwiek obiektywu z mocowaniem EF przy użyciu adaptera?
Tak jest w przypadku obiektywów Canona z mocowaniem EF. Dedykowane tylko do APS-C obiektywy Canona mają bagnet EF-S co jest jasno napisane.
Inni producenci stosują bagnet EF Canona ale dopiero z oznaczenia (Sigma chyba "DC") lub opisu obiektywu wynika czy jest on do FF czy tylko do APS-C. Obiektywy dedykowane do APS-C dadzą się podpiąć do body FF ale właśnie winietują.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Tak jest w przypadku obiektywów Canona z mocowaniem EF. Dedykowane tylko do APS-C obiektywy Canona mają bagnet EF-S co jest jasno napisane.
Inni producenci stosują bagnet EF Canona ale dopiero z oznaczenia (Sigma chyba "DC") lub opisu obiektywu wynika czy jest on do FF czy tylko do APS-C. Obiektywy dedykowane do APS-C dadzą się podpiąć do body FF ale właśnie winietują.
W takim razie ten obiektyw https://www.optyczne.pl/311.2-Test_o...parametry.html powinien być ok?
Wydaje się, że ten obiektyw ma mocowanie EF pod pełną klatkę (czerwona kropka), więc powinien być ok. Ale czy koniecznie musi być stara Sigma?
Jak już było widać w przypadku tej pierwszej Twojej Sigmy - jest nie do końca kompatybilna z nowym Canonem - więc i ta Sigma może nie być. Masz jakiś określony budżet na szkło?
Myślę, że taki maks to 5 tys. O Sigmie myślałam dlatego, że ogólnie była już sprawdzona i byłam z niej zadowolona, aczkolwiek moje doświadczenie ze sprzętem jest znikome, więc chętnie posłucham bardziej doświadczonych.