Nie znam analogów Canona, może ktoś mi coś polecić? Dziękuje.
Wersja do druku
Nie znam analogów Canona, może ktoś mi coś polecić? Dziękuje.
Moze to?
http://www.mir.com.my/rb/photography...nf1n/index.htm
Te same lata powstania, konkurencyjne puszki "tej samej" klasy...
Fajne eLki na FD :mrgreen:
Jesli nie, to tutaj masz reszte "zabytkow"...
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/
Nie, F-1 zawsze był konkurentem dla Nikona, F, F-2, F-3 z nimi to walczyl na polu bitwy. Co do FM3A, to wydaje mi sie, że nie ma bezpośredniego korpusu. Poprostu w tedy Canon już pracował wyłacznie nad systemem EF.
rozumiem... ale w takim razie czy cos mi zasugerujecie?
Ja bym Ci zasugerowal Canona A-1. Absolutnie genialny aparat. We wszystkich szkolach foto polecaja wlasnie A-1 czego wynikiem jest wzrost cen tego korpusu na jesieni.
Dlaczego ten ? Ma wszystko co powinien miec manual, swietny wyswietlacz ........... zreszta poczytaj sam, chlopaki rzucicli Ci juz jakies linki.
Miałem w ręku. Nie podobało mi się, że wartośc przysłony pokazywała się zarówno w okienku na korpusie, jak i na pierścieniu obiektywu. Nie wiedziałem co ma priorytet? to co ustawię na korpusie, czy to co na obiektywie?Cytat:
Zamieszczone przez Canonek
Zapewne można go poznać, ale w pierwszym kontakcie niezrozumiałe.
Dla porówniania przywołam "manualnego EOSa" czyli EF-M
Załącznik 1427
Ten ma tylko dwa kółka nastawcze: jedno z wartościami czasów, drugie - przysłon i nic wiecej. Co ustawię, to jest ustawione..
Jeśli któreś ustawię na "A", to znaczy, że aparat ustawi ten parametr automatycznie. Jak oba na "A" to i czas i przysłona ustawi się automatycznie. Banalne :-)
Naprawdę podobają mi się tak proste, czytelne i nie dające wątpliwości rozwiązania.
Na programie i obu preselekcjach obiektyw ma byc na A i wazne jest to co ustawisz na aparacie. Obiektyw schodzi z A tylko gdy chcesz miec pelny manual. Ma to te dodatkowa zalete, ze jak wymieniasz obiektywy to nie musisz dbac o przypadkowe przekrecenie pierscienia przyslon.Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Zreszta popatrz na obiektywy AF z pierscieniami przyslon. Wiekszosc aparatow AF ma obie preselekcje (czyli automatyka przyslony tez) i jest OK, tylko wtedy pierscien przyslon blokujesz na najwiekszej przyslonie. Nie mozna dyskryminowac klasyki uzasadniajac to wlasna niewiedza. Ale niektore rozwiazania moga Cie sie oczywiscie nie podobac. Twoje prawo.
A czy nie byłoby prościej, gdyby przysłonę ustawiało się tylko pierścieniem na obiektywie, a czas kółkiem na aparacie? I tak:Cytat:
Przy preselekcji czasu byłoby "A" na obiektywie,
przy preselekcji przysłony "A" na kółku czasów,
w programie oba na "A",
w manualu wybrane wartości.
Nie dyskryminuję, lecz po prostu preferuję bardziej intuicyjne rozwiązania :-)Cytat:
No, niewatpliwie masz troche racji, a nawet calkowicie racje, ze byloby to bardziej logiczne, ale znowu dlaczegos jednak producenci np. Nikonow pozostwili pierscien przyslony i pozwolili jednoczesnie na wybor przyslony z aparatu. Tak samo rozwiazali to producenci EOSow (bo z tego co pamietam np Canon 1.8/50 MK I ma pierscien przyslony - jesli sie myle to mnie poprawcie) Opisana przez Ciebie logike maja jedynie aparaty takie jak Canon EF-M, czy Nikon F401. Wyzsze modele juz jej nie maja. Sa znacznie bardziej skomplikowane i opisana "nielogicznosc" to maly pikus w gaszczu innych ustawien. :)Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Model A-1 wszedł na rynek aby byc najbardziej zautomatyzowana lustrzanką w owym okresie i wsumie to byl. Canon troche przesadził z automatyką i nie ma prawdziwego manuala, jak to było w FTb czy AT-1 (oczywiscie rówież w innych). Ogromną zaleta A-1 jest jego cena co do możliwości. Brakuje wg mnie tylko TTL flash i dodatkowych pomiarów światła.
Jeżeli chcesz prawdziwą maszynę to wybierz F-1 New+Motor Drive+ AE Finder, albo T90 ale to już inna półka cenowa.
Pozdrawiam