Tak to jest jak sie cytuje tylko to co sie chce, a nie to co autor cytatu chcial przekazac. Napisalem ze kosztuje mniej wiecej tyle co 300D PRZED WAKACJAMI kiedy to go kupowalem.Cytat:
Zamieszczone przez tpop
Wersja do druku
Tak to jest jak sie cytuje tylko to co sie chce, a nie to co autor cytatu chcial przekazac. Napisalem ze kosztuje mniej wiecej tyle co 300D PRZED WAKACJAMI kiedy to go kupowalem.Cytat:
Zamieszczone przez tpop
Sorry :oops:
Z czystej ciekawosci - dlaczego tak sadzisz? 20D jest drozszy od 10D zaledwie o 10% (przynajmniej jesli chodzi o ceny sklepowe, np. Pstryk). Mysle, ze dodanie obslugi eTTL-II, radykalne obnizenie poziomu szumow przy wyzszych ISO i nieporownywalnie wieksza szybkosc to mimo wszystko wiecej niz te 10% roznicy w cenie.Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Oczywiscie jeden warunek - trzeba oba body ocenic obiektywnie, a nie patrzac na to ktore z nich sie ma ;-)
Zależy też jaką szybkość bierzesz pod uwagę.
Nie wiem jak dokładnie ma 20D ale 10D ma 3klatki/s i bufor na 9.
Zdaje się że 20D jest tu jednak wolniejszy.
Szybkości na jpeg dla mnie akurat są nieistotne.
Podobnie szybkości transferu itd.
Niewątpliwą i to duża zaletą jest niski poziom szumów na wysokich iso w 20D.
Pozdrawiam
10D! Interesuje mnie przede wszystkim większa matryca, a w 20D rozmiar matrycy (crop 1,6 x :cry: ) jest ten sam więc z tego względu nie widzę potrzeby przepłacania.
Heh... fajne odpowiedzi... "10D ma tyle opcji ze i tak _swojego_ nie wykorzystam do ostatniej kropli", "nie widze sensu przeplacania bo w 20D jest taka sama matryca jak w _moim_ 10D" itp ;-)
Nie wiem czy jest w ogole sens zapodawania takich ankiet, skoro bioracy w nich udzial porownuja zaproponowane opcje do _swoich_ aparatow :lol: Rownie dobrze mozna byloby zadac dwa pytania:
1. czy uwazasz ze jest sens przesiadac sie z 300D na 20D?
2. czy uwazasz ze jest sens przesiadac sie z 10D na 20D?
i wyniki bylyby dokladnie takie same ;-)
Tyle, ze - o ile dobrze zrozumialem - w tej ankiecie chodzilo o to, co kazdy z nas kupilby gdyby nie mial dSLR-a i dopiero rozwazal jego zakup...
Tyle że każdemu kto ma już dSLR byłoby bardzo trudno udzielić obiektywnej odpowiedzi gdyż niejako podświadomie porównuje funkcjonalności pozostałych modeli do już posiadanej puszki. Z drugiej strony, dla tych którzy w życiu nie mieli w ręku dSLR'a, wybór jest niezmiernie trudny bo trzeba go dokonywać porównując ilość funkcji, przyprawiającą zresztą o zawrót głowy, jakość fot (bardzo zbliżona) no i ceny. Sądzę, że autor ankiety brał to pod uwagę ale nich sam się lepiej wypowie.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
No cóż jako, że mam dwudziestkę dosłownie na karku :wink: chciałbym oddać dwa głosyCytat:
Zamieszczone przez Aszu
Opcja pierwsza 300D - tak zagłosowałem. Reszta kasy (różnica pomiędzy modelami) na szkło.
Opcja druga - cokolwiek co posiada E-TTL II. W tej chwili tylko dwa korpusy.
Ktoś tam powie, że nie umie zrobić zdjęcia i potrzebuje E-TTLa. Być może. Spróbowałem i wiem (porównanie z G3), że 20D mi nie przepala twarzy z bliskich odległości gdzie z G3 na dwa lata użytkowania udało mi się zrobić 1 (słownie: jedno) zdjęcie portretowe super (podobnie do 20D) naświetlone. Oczywiście wbudowaną lampą.
I żeby uprzedzić jednego z kolegów: podobno E-TTL II nie mierzy światła z aktywnego punktu AF :wink:
Dlatego tez wspomnialem, ze IMHO takie ankiety troche sie mijaja z celem, bo... kazdy tutaj ma racje :lol:Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Wlasciciel 300D zrobil slusznie ze kupil 300D, bo zaoszczedzil na lepsze szkla a funkcje 300D mu wystarczaja.
Wlasciciel 10D zrobil slusznie ze kupil 10D, bo 300D bylby dla niego niewystarczajacy, a wszystko czego potrzebuje ma w 10D, wiec... 20D mu niepotrzebny ;-)
Wlasciciel 20D rowniez (o dziwo :lol:) zrobil slusznie kupujac 20D, bo za niewielka roznice w cenie miedzy 10D a 20D ma kilkukrotnie nizszy poziom szumow przy slabszym swietle zastanym i ma w puszce mozliwosci ktore (jesli sie nadarzy okazja) _moze_ wykorzystac bez koniecznosci zmieniania czy pozyczania od kolegi body ;-)
Dlatego taka ankieta nigdy nie bedzie do konca obiektywna, chyba ze (malo prawdopodobne :wink:) jej uczestnicy zapomna o tym, co im u szyi dynda, i skoncentruja sie na suchych faktach - czyli w tym przypadku przede wszystkim na stosunku mozliwosci/cena ;-)
Wiec jednak sa na swiecie ludzie, ktorzy mysla podobnie jak ja... Wielkie dzieki, Kavoo :)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo