Pomoc w wyborze body -pilne
Pewnie zajdę za skórę, ale cóż .....liczę na pomoc
Sprawa wygląda w ten sposób: Córka jest w technikum na kierunku fotografiki i wiadomo trzeba kupić dziecku aparat. Na tym się kończy moja cała wiedza. Nauczyciel podesłał dzieciakom bardzo lakoniczny zakres wymagań sprzętowych "lustrzanka małoobrazkowa lub bezlusterkowiec" No i zaczynam przygodę w poszukiwaniu czegoś do nauki dla dziecka. Moje wybory padają na Canonona i tak Eos700D/750D, Eos1300D, eosM50, eos60D. Zdziwiło mnie, jak że nauczyciel na 700D powiedział ok, skoro jest to lustrzanka cyfrowa więc na mój prosty rozum nie jest "bezlusterkowcem ani lustrzanką małoobrazkową", ale skoro ok, to szukam w tych lustrzankach cyfrowych. Siedzę nad tym już tydzień i porównując te modele jestem bardziej zielony niż 1 dnia gdy zasiadłem przed komputerem w poszukiwaniu aparatu do nauki dla dziecka. Postanowiłem poszukać pomocy u osób znających się w temacie. Co wybrać, może coś jeszcze innego. Szukam używanego, ale z niskim "przebiegiem" i z papierami. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.
Odp: Pomoc w wyborze body -pilne
Cytat:
Zamieszczone przez
zielony_w_temacie
Sprawa wygląda w ten sposób: Córka jest w technikum na kierunku fotografiki i wiadomo trzeba kupić dziecku aparat. Na tym się kończy moja cała wiedza. Nauczyciel podesłał dzieciakom bardzo lakoniczny zakres wymagań sprzętowych "lustrzanka małoobrazkowa lub bezlusterkowiec" No i zaczynam przygodę w poszukiwaniu czegoś do nauki dla dziecka. Moje wybory padają na Canonona i tak Eos700D/750D, Eos1300D, eosM50, eos60D. Zdziwiło mnie, jak że nauczyciel na 700D powiedział ok, skoro jest to lustrzanka cyfrowa więc na mój prosty rozum nie jest "bezlusterkowcem ani lustrzanką małoobrazkową", ale skoro ok, to szukam w tych lustrzankach cyfrowych. Siedzę nad tym już tydzień i porównując te modele jestem bardziej zielony niż 1 dnia gdy zasiadłem przed komputerem w poszukiwaniu aparatu do nauki dla dziecka. Postanowiłem poszukać pomocy u osób znających się w temacie. Co wybrać, może coś jeszcze innego. Szukam używanego, ale z niskim "przebiegiem" i z papierami. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.
Jeżeli córka jest w technikum fotograficznym i chce zostać fotografem, to kupowanie byle Gie mija się z celem. Inwestujesz w jej przysżłość, więc kup coś konkretnego na lata i ewentualny zarobek. Zacznij biegać za kotletem z czasem, to Ci się zwróci w mig a jej będzie łatwiej. proponuję Sony a7III z dostępem do w miarę tanich szkieł lub z pełnej rury i Canona r6 w raatch. Z używek teź sony a73 lub używanego eosa R. Lustrzanki bym sobie darował. Do nauki ok ale i tak wcześniej czy później kupisz coś lepszego, a na allegro sprzedać używane lustro kiepskiej klasy graniczy z cudem.
Tak czy siak szykuj hajs lub niech córka zmieni szkołę ;)
Robertskc7, szczerze powiedziawszy, to nie doradziłeś chłopu nic sensownego. Przecież jemu nie chodzi o to, żeby robić chałtury, ani zarobić kasę na odsprzedaży aparatu, tylko zapytał o aparat do nauki. Doradzanie w tej sytuacji Sony A7, albo Canona R6 w ratach, zakrawa w tej sytuacji na kpinę. Umówmy się więc, czy jak ktoś tu zapyta o poradę, tego typu, to mu pomagamy, czy sobie robimy z niego jaja.
Zielony w temacie. Moim zdaniem, nauczycielowi się wymsknęło, nie do końca świadomie, że "lustrzanka małoobrazkowa". Chyba że chodzi mu rzeczywiście o aparat na film, ale nie sądzę. Raczej miał na myśli lustrzankę cyfrową i tyle. Canon 60D (i kilka innych modeli, które wymieniłeś) jest bardzo dobrym wyborem, bo jest to sprzęt dobry, doskonały do nauki i niedrogi, a co najważniejsze, rynek jest dosłownie zawalony obiektywami EF, zarówno oryginalnymi, jak i niezależnych producentów. Do tego, te obiektywy są tanie. Dlatego w szkołach przeważnie jadą na Canonach i też je polecają. Oczywiście mówimy o lustrzankach Canona, a nie żadnych bezlustrach. Polecanie R6 studentowi, to tak jakby młodemu, świeżo upieczonemu kierowcy polecać BMW M5, żeby się "nauczył jeździć". Po co jemu (studentowi) R6? Chyba żeby narazić ojca na finansową ruinę. Bo wiadomo, że 70 procent tego sprzętu, nigdy nie zostanie wykorzystane.
Zielony... Najbardziej prestiżowe szkoły fotograficzne, jakie znam (a znam parę), mają na wyposażeniu pracowni, właśnie lustrznki Canona. Myślisz, że nie było ich stać, żeby zakupić bezlustra? Najnowsze R szóstki, albo R piątki? Skoro jednak używają lustrzanek, to być może wiedzą na temat nauczania fotografii coś, co każe im tak robić? Ja bym im zaufał. A jeśli im nie ufasz, to zabrałbym córkę z tej szkoły...
Każdy model dwucyfrowy będzie bardzo dobry (60D), trzycyfrowy (700D, 750D) wystarczający, a jak Cię stać na jednocyfrowy (5D, 6D, 7D), to już super, bo to "pełna klatka". Jeśli nie wiesz, co to, zajrzyj TUTAJ.
Cytat:
Zamieszczone przez
zielony_w_temacie
Do nauki to raczej APS-C i coś w granicach 3k zł w zestawie z "kitowym" obiektywem + w przyszłości dobre szkła. Czyli np:
1/ Nikon Z50 + 16-50 DX za 3.1k zł https://www.interfoto.eu/?page=subpr...=675017&id=210
2/ Sony A6100 + ob. 16-50 f/3.5-5.6 za 3.3k zł https://www.cyfrowe.pl/aparat-cyfrow...RoC7F8QAvD_BwE
3/ FujiFilm X-T20 + XF 18-55/2.8-4 Czarny za 2.6k zł https://www.interfoto.eu/?page=subpr...=291445&id=215
Do Sony pod APS-C jest mnóstwo taniej fajnej optyki niezależnych producentów Sigma https://www.sigma-sklep.pl/produkty/...,2,4649?sort=3 Tamron https://www.tamron.eu/pl/obiektywy/do-bezlusterkowcow/
BTW - nie rzucałbym się od razu na bardzo drogie aparaty powyżej 8k zł , bo nauki wystarczą aparaty posiadające tryby PASM pozwalające na naukę zależności tzw. trójkąta ekspozycji bez "wodotrysków" utrudniających ich używanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Robertskc7, szczerze powiedziawszy, to nie doradziłeś chłopu nic sensownego. Przecież jemu nie chodzi o to, żeby robić chałtury, ani zarobić kasę na odsprzedaży aparatu, tylko zapytał o aparat do nauki. Doradzanie w tej sytuacji Sony A7, albo Canona R6 w ratach, zakrawa w tej sytuacji na kpinę. Umówmy się więc, czy jak ktoś tu zapyta o poradę, tego typu, to mu pomagamy, czy sobie robimy z niego jaja.
Zielony w temacie. Moim zdaniem, nauczycielowi się wymsknęło, nie do końca świadomie, że "lustrzanka małoobrazkowa"
Obecnie zależy mi na aparacie stricte do nauki, a nie do zarobku. Nie dam dziecku w pierwszym roku nauki aparatu za 5-6 tyś. Mam nadzieję, że z czasem sama pozna własne potrzeby i dostosuje aparat do siebie. Teraz ma poznawać podstawowe funkcje itd.
Może i nauczyciel źle wyraził swoje myśli ale "lustrzanka małoobrazkowa" jest na pisemnym wykazie. Z tego co wyczytałem i zrozumiałem, to jest lustrzanka na tradycyjny film, ale jak już pisałem nie znam się. To też zdziwiło mnie kiedy na Eos700 powiedział ok. Porównywałem parametry i poszedłbym w stronę M50, zamiast tego 700/750D. Ale ....No właśnie wolę zapytać, podpytać i posłuchać mądrych ludzi.
Pisałem w trakcie gdy pojawiły się nowe posty :) ...czyli jednak ten m50 bezlusterkowiec odpuścić i iść w stronę D60/ 750D lub coś takiego lub w takie jak polecił Cander
kup jakiegoś canona XXD w kicie i będzie ok
nawet do nauki to XXXD tez sie nada
mnostwo ludzi tak zaczyna
6d (używka) + 50/1.8 STM (nówka) + EF 24-105/4 L (używka) - IMHO zarąbisty zestaw na start.
Hmmm. Może jednak DOPYTAJ nauczyciela (albo niech córka to zrobi) czy chodzi o aparat cyfrowy, czy jednak analogowy ("na film"). Bo jak wydasz kupę kasy (dla mnie 2-3 tysiące to JEST kupa kasy…) na XXD, a okaże się, że trzeba mieć analoga, to będzie głupio…
Najgorszej zapytać na branżowym forum;)
Może faktycznie o analoga chodzi?
Oj tam zaraz najgorzej :) Jestem po lekturze, do której jest odnośnik na poprzedniej stronie i wiele rzeczy stało się dla mnie jaśniejszych. Myślę, że młoda właśnie w trakcie nauki powinna umieć dostrzec niedoskonałości swojego pierwszego "lepszego" aparatu, aby kolejny był świadomym wyborem dostosowanym do jej potrzeb i postępu. Na te R-ki niech zapracuje ocenami i zaangażowaniem, a z wraz z dojrzewający pasją spuchnie skarbonka od wrzutek rodziców.
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i szybki odzew