Canon R celność AF w servo
Witam,
Chciałbym zapytać się użytkowników Canona R czy w swoich egzemplarzach zauważyli problem z celnością AF w trybie Al-Servo.Gdy obiekt zbliża się i jest stosunkowo blisko AF ostrzy na dalszy plan. Próbowałem wielu ustawiań AF i na wszystkich to samo. Mój zestaw to EF 24 mm f/1.4L II, EF 35 mm f/2 IS, EF 70-200 mm f/2.8L IS II podłącze przez oryginalną EF-EOS R. W trybie One-Shot AF aparat trafia bardzo dobrze.
Odp: Canon R celność AF w servo
Chodzi o fotografowanie serią?
Tak, w trybie szybkim seryjnym. Wygląda jakby AF nie nadążał za śledzeniem obiektu.
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrek84
Tak, w trybie szybkim seryjnym. Wygląda jakby AF nie nadążał za śledzeniem obiektu.
W trybie szybkim priorytetem jest wyzwalanie migawki, a nie celność AF, przecież jest to nawet opisane w instrukcji.
Tak może nie nadążać i będzie to normalne. Dodatkowo efekt będzie szczególnie uciążliwy przy fotografowaniu z małą GO.
Ok, to rozumiem tylko umnie żadne zdjęcie nie jest trafione nawet przy przymknięciu przysłony. Stary dobry 5dIV spisywał się owiele lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrek84
Ok, to rozumiem tylko umnie żadne zdjęcie nie jest trafione nawet przy przymknięciu przysłony. Stary dobry 5dIV spisywał się owiele lepiej.
To trochę dziwne. Możesz pokazać przykłady? Najlepiej serię.
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrek84
Witam,
Chciałbym zapytać się użytkowników Canona R czy w swoich egzemplarzach zauważyli problem z celnością AF w trybie Al-Servo.Gdy obiekt zbliża się i jest stosunkowo blisko AF ostrzy na dalszy plan. Próbowałem wielu ustawiań AF i na wszystkich to samo. Mój zestaw to EF 24 mm f/1.4L II, EF 35 mm f/2 IS, EF 70-200 mm f/2.8L IS II podłącze przez oryginalną EF-EOS R. W trybie One-Shot AF aparat trafia bardzo dobrze.
Powiesz coś więcej o tym obiekcie i co to jest dla Ciebie stosunkowo blisko oraz jakie masz inne ustawienia af poza tym, że wspomniane servo? To by ułatwiło pomoc czy odniesienie się do problemu czy dało szanse sprawdzenia w podobnych warunkach u siebie czy problem jest reprodukowalny…
Trochę mało informacji, żeby móc się odnieść do problemu.
1. Jaki jest odsetek nietrafionych zdjęć? 5% czy może 50%?
2. Z jaką prędkością porusza się obiekt? Mówimy np. o fotografii portretowej czy wyścigach samochodowych?
3. Co to znaczy, że obiekt jest "stosunkowo blisko"? Czy mówimy tu o odległościach zbliżonych do MOD?
4. Z jaką GO wykonywane są zdjęcia (przysłona, odległość od obiektu)?
5. W jakich warunkach fotografujesz? Nocą czy za dnia?
6. Jak kontrastowa jest fotografowana scena (kontrast między obiektem a "dalszym planem")?
Najlepiej będzie jak pokażesz przykładową serię zdjęć.
Na ten moment, gdy piszesz "Stary dobry 5dIV spisywał się owiele lepiej" do głowy przychodzą mi następujące przyczyny:
a. błąd na poziomie użytkownika/użytkowania,
b. błąd na poziomie egz. aparatu (awaria).
Miałem oba aparaty i w zakresie precyzji pracy układu AF EOS R jest lepszy niż 5D4.
PS Obiekt zbliża się, a Ty twierdzisz, że w trybie One-Shot AF nie ma problemów? Ciekawe... wychodzi na to, że albo pracujesz na dużej GO, albo obiekt porusza się wolno.
Mojego 2-letniego wnuczka fotografuję tylko na af-servo, w one shot-cie uciekały fajne kadry, nie używam ogniskowania na oko/twarz, tylko wielostrefowego af. Z RF 85/2, przy przysłonie f/2,8-4 i przy kadrze całej postaci +90% ostrych kadrów, oczywiście czasy +1/250. Portrety i pół portrety na f/2 to raczej kadry bardziej statyczne, nie w ruchu w kierunku obiektywu, im bliżej tym więcej zdjęć nieostrych.
pozdr,MK.
Dzień dobry,
1. Odsetek nie trafiony bardzo duży, tak z 80%.
2. Mowa o biegaczach.
3. Osoba znajduję się z 2 metry i bliżej
4. Dziura na 24 to 2.0 a 70-200 - 2.8
5. Zdjęcia na dworzu w godz 8 - 14 światło umiarkowawne.
6. Podkoszulki techniczne biegowe są kontrastowe.
Jestem na wyjeździe jak wrócę to postaram się coś dodać poglądowo.
PS źle się wyraziłem przy statycznych zdjęcia AF jest nie omylny.
--- Kolejny post ---
Dzień dobry,
Widzę że nie tylko umnie tak jest. Wnioskuję że R nie nadaję się do sportu.
Pozdrawiam
Piotr