-
Problemy z odbitkami.
W wątku obok jest dyskusja na temat materiałów (negatywy, slajdy). Wszystko by było pięknie gdyby jeszcze laby potrafiły tenże materiał obrobić. Mam ostatnio straszne kłopoty z labami. Dosteje odbitki bez kolorów (wyblakłe), kontrastu. Z jakimś dziwnym ziarnem, to co ma być czarne jest szare itp. Zdjęcia robię na Superii 400 a to nie jest chyba badziewny negatyw.
Spoktał sie ktoś z problemami podobnymi do moich? Jak sobie radzic z zielonymi laboludkami? Zauwazyłem ze wszystkie laby teraz przechodzą na cyfrę a negatywy traktuja po macoszemu.
Macie moze jakiś sprawdzony lab (w Krakowie!)?
-
Podejrzewam, że rzadko wymieniają chemię.
-
Tylko ze to nie jeden lab....
-
Poszukaj innych labow w swoim miescie i jak juz znajdziesz taki ktory Ci odpowiada to sie go trzymaj. Tutaj masz link do strony z rankingiem labow http://www.prl.strefa.net/ I pamietaj ze laboludek wie najlepiej jakie kolory powinno miec twoje zdjecie. :)
-
Kiedyś oddawałem do Fuji-Jamy, zepsuli mi kilka filmów, Oddawałem na wiślną, ostatnio robią niebieskie odbitki i wmawiają ze to zdjęcia są przy takim świetle robione, ostatnio kilka filmów robiłem w domu turysty, ale tam labo-pani nawet nie wie co to jest negatyw. Ktos ma coś sprawdzonego?
-
Odbitki psują, bo teraz odbitki robią tak, że najpierw skanują. A skanują niedbale i brzydko.
-
Wiem, ale tak na prawde to zwisa mi to, ja oni to robią, ja chce mieć ładne odbitki.
P.S. Negatywy mam ok bo zeskanowałem kiedys na bembenku i było wszystko ok.
-
Skoro masz porządne skany, to z pewnością lepiej wyjdzie, jeśli te skany dopieścisz i zaniesiesz do labu, żeby zrobili jako cyfrowe. 1) na pewno są lepszej jakości niż oni by zrobili, 2) masz pełną kontrolę (normalnie jak w cyfrze panie!) na kolorami, kadrem itp, 3) nie nosisz i nie dajesz nikomu w łapska negatywów - nikt Ci ich nie porysuje, nie poplami, nie pogryzie ani nie podrapie.
-
Raz zeskanowałem jeden negatyw, na codzień nie mam dostepu do skanera.
-
jest sprawdzony lab ale we Wrocku na komandorskiej - oddałem tam slajdy z ważnego wyjazdu - bez zastrzeżeń.